Tehnologia numita Finger Vein ID, dezvoltata de grupul japonez Hitachi, se bazeaza pe structura venelor din interiorul degetului, unica pana si in cazul gemenilor.
[img=1854]Deget – vene[/img]
Intrebat cand s-ar putea implementa in Romania aceasta tehnologie, Alexandru Anghel, group business developer pe Romania si Europa de Sud-Est in cadrul Hitachi Europe, a spus ca poarta deja discutii destul de avansate cu banci din tara noastra.
El a mentionat ca a trecut deja de faza de prezentare si se afla in cea de evaluare, fara a preciza numele bancilor in discutie sau numarul acestora.
„Nu as putea sa va spun un numar sau nume, insa suntem foarte multumiti de raspunsurile pe care le-am obtinut, intr-un timp relativ scurt. Noi am venit si am inceput sa promovam aceasta tehnologie in Ramania undeva in luna februarie 2011”, a spus Alexandru Anghel pentru DailyBusiness.ro.
„Ma astept ca [b]pana la sfarsitul acestui an sa avem unul sau poate doua proiecte pilot[/b], eventual la nivel intern in unele banci”, a adaugat el.
Anghel nu crede ca romanii vor fi mai reticenti la aceasta tehnologie, avand in vedere ca se aude foarte des despre fraude in Romania. „Cred eu ca tinerii sunt foarte deschisi la metode noi pentru a se proteja”.
Primul proiect oficial a fost lansat in 2005 in Japonia. Timp de 5 ani, acesta a functionat doar pe piata japoneza, insa incepand cu 2010 a fost promovat in doua tari din Europa – Turcia si Polonia.
„Turcia si Polonia sunt tari cu probleme de frauda mai ridicata decat Romania, insa relativ apropiata”, a subliniat Alexandru Anghel.
„[b]Structura venelor nu se poate modifica pe parcursul vietii[/b]. De asemenea, structura este unica si nu se poate autentifica o persoana in numele alteia. Nu este un element ce poate fi replicat, este vorba de o parte a corpului din interior”, a mentionat oficialul Hitachi.
El a mai spus ca timpul de verificare nu influenteaza absolut deloc timpul total de tranzactionare, fiind de sub o jumatate de secunda, cel mult o secunda.
Totodata, Vlad Jora, major accounts manager in cadrul Romsys, companie furnizoare de solutii IT&C, a precizat solutia poate fi utilizata atat la bancomate (ATM), cat si in operatiunile din sucursale ale bancilor sau ale altor companii, internet banking, POS-uri biometrice etc.
El a subliniat ca exista [b]doua metode de autentificare[/b]: prin cod client si deget (prin care este eliminat cardul bancar) sau cu cardul si degetul.
In cazul bancomatelor (ATM), tehnologia se poate folosi pentru plati si transferuri, retragere de numerar, retragerea ajutoarelor sociale (pensii, ajutor de somaj, etc). „Tehnologia poate fi folosita pe orice bancomat, solutia de soft fiind usor adaptata”, a spus Vlad Jora.
„In cele trei tari exista un nivel mare de acceptare in randul clientilor”, a mentionat Alexandru Anghel.
Astfel, in [b]Japonia[/b] autentificarea biometrica a fost introdusa in 2005. Pana in prezent 120 de banci japoneze au implementat au implementat Finger Vein ID, inclusiv 4 banci din top 5.
[img=1855]bancomat-deget[/img]
De asemenea, pe piata bancara exista peste 75.000 de ATM-uri biometrice si peste 30.000 de sucursale care accepta aceasta solutie.
In Japonia au fost emise peste 15 milioane de carduri cu aceasta tehnolohie. Printre clienti se numara: Japan Post, Mizuho Bank, Bank of Kyoto, Sumimoto Mitsui Banking Corporation, Resona Bank, Joyo Bank, Juroku Bank, The Bank of Fukuoka, Citi Bank, etc.
In [b]Turcia[/b], IS Bank, cea mai mare banca comerciala locala, a finalizat implementarea modulelor Finger Vein ID la 3.000 de bancomate (ATM) si 1.000 de sucursale.
Urmeaza lansarea a 300.000 de POS-uri biometrice si a serviciului de Internet banking cu autentificare biometrica. Totodata, Vakif Bank este in curs de implementare a Finger Vein ID in intreaga retea de ATM-uri si sucursale.
In [b]Polonia[/b], BPS Group va implementa Finger Vein ID in perioada 2011-2012 in 348 de sucursale. De asemenea, 3 banci vor lansa in 2011 tehnologia la ATM-uri si in sucursale in vederea atragerii de noi clienti. Doua banci vor lansa solutia Finger Vein ID pentru internet banking, iar o banca va lansa info-chiosc-uri cu aceasta tehnologie.
Tot in Polonia, Skok Group va lansa pana la sfarsitul acestui an solutia de autentificare biometrica Finger Vein ID la 1.000 de sucursale.