O carte veche de aproape 1.800 de ani, considerată cea mai veche carte liturgică creștină existentă, s-a vândut marți la licitația Christie’s din Londra pentru 3,065 milioane de lire sterline (3,9 milioane de dolari). Eugenio Donadoni, specialist principal la Christie’s pentru manuscrise medievale și renascentiste, a descris Codexul Crosby-Schøyen drept unul dintre cele mai vechi exemple de carte într-o formă recunoscută astăzi. El a subliniat raritatea extremă a acestui artefact, menționând că este foarte puțin probabil ca un alt exemplu similar să mai apară vreodată la licitație, notează MSN.
Licitația a început de la 1,7 milioane de lire sterline (2,17 milioane de dolari), și a atras atât participanți online, cât și în persoană. După o competiție intensă, cartea a fost adjudecată de un ofertant anonim prin telefon. Prețul final, care a depășit estimarea pre-licitare, a reafirmat interesul deosebit pentru cărțile liturgice extrem de rare și vechi. Anul trecut, Sotheby’s a stabilit un record pentru cel mai scump manuscris vândut la licitație, obținând 38,1 milioane de dolari pentru Codex Sassoon, o Biblie ebraică veche de 1.100 de ani.
Codexul Crosby-Schøyen include primele copii complete ale textelor biblice ale lui Iona. De asemenea, are și prima epistolă a lui Petru, oferind o perspectivă unică asupra creștinismului timpuriu. Rezultatul puternic al licitației subliniază semnificația istorică și culturală a cărții. Cartea, produsă într-una dintre primele mănăstiri creștine din Egiptul Superior, este compus din 104 pagini scrise de mână pe foi de papirus cu două fețe de către un singur scrib în limba coptă. Cercetările extinse și datarea cu carbon au indicat că acesta datează din perioada 250-350 d.Hr., o perioadă importantă din primii ani ai creștinismului.
Te-ar putea interesa și: O lămâie veche de 285 de ani s-a vândut pe o sumă imensă de bani! Motivul pentru care oamenii se luptă la licitație pentru ea
În 1952, cartea a fost descoperit îngropată în nisip, alături de alte peste 20 de coduri, de către fermierii din apropierea orașului Dishna, Egipt. Starea remarcabilă a papirusului, acum conservat între plăci de plexiglas, poate fi atribuită climatului arid al Egiptului. Aceste manuscrise sunt cunoscute colectiv sub numele de „documentele Dishna” sau „papirusurile Bodmer”, după numele colecționarului elvețian Martin Bodmer.
Codexul Crosby-Schøyen a avut mai mulți proprietari de la descoperirea sa. A fost achiziționat de Universitatea din Mississippi, unde a rămas până în 1981, și a fost vândut de mai multe ori înainte de a fi cumpărat de omul de afaceri norvegian și colecționarul de cărți rare Martin Schøyen în 1988. Cartea este unul dintre multiplele manuscrise vândute la Christie’s din colecția Schøyen, considerată una dintre cele mai mari și mai cuprinzătoare colecții de manuscrise adunate vreodată. Colecția include peste 20.000 de piese, acoperind 5.000 de ani de istorie, de la 3.500 î.Hr. până în prezent.
Citește și: Prețul incredibil la care se vinde o ladă de zestre! Are aproape 200 de ani și a fost pictată manual