Intrarea in vigoare, de la 1 iulie, a noilor reguli privind impozitarea veniturilor din activitati independente a bagat in ceata firmele care efectueaza plati pentru activitati independente, in genul drepturilor de autor.
Prin Ordonanta 58/2010, ce modifica Codul Fiscal, firmele ar trebui sa retina si sa plateasca la stat si pentru aceste venituri contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Pana acum plateau doar 10% la stat. Cele mai mici impozite.
Ordonanta nu a fost insotita de norme de aplicare (ar urma sa apara pana la finele lunii iulie, potrivit declaratiei premierului Emil Boc), asa ca firmele s-au trezit in ipostaza de a incerca sa interpreteze personal obligativitatea noilor prevederi legislative. Unele au ales sa plateasca, cele mai multe nu, invocand absenta normelor si prevederile controversate ale ordonantei.
[quote=Stefan Vlad, corporate legal advisor la firma Vlad&Asociatii]Ordonanta este facuta dupa ureche. Este plina de inovatii fiscale, contradictii si formulari evazive[/quote]
”Articolul III al ordonantei vorbeste de impozitarea oricaror venituri de natura profesionala, fara a defini in mod clar despre ce este vorba”, spune Stefan Vlad, corporate legal advisor la firma Vlad&Asociatii.
Potrivit avocatului, aceasta definitie a determinat un adevarat scandal intre expertii din Ministerul Finantelor si Muncii.
”Prevederea a fost introdusa de specialistii de la Ministerul Muncii, care nu au realizat ca o astfel de definitie – venituri de natura profesionala – nu apare in Codul Fiscal. Avem definitia drepturilor de autor, insa cealalta nu exista. Cei de la Finante au lasat in sarcina celor de la Munca sa defineasca in norme aceasta prevedere. Daca nu o vor face, nu vad de ce firmele ar trebui sa inteleaga ca este vorba de drepturi de autor si sa plateasca impozitele aferente”, spune expertul in fiscalitate.
Stefan Vlad spune ca proiectul de norme aflat in atentia Guvernului si care a ajuns pe surse si in mediul financiar, nu ar defini aceasta prevedere. ”Sfatul meu este ca cei care, de exemplu, au de platit drepturi de autor sa nu plateasca taxe in plus pana ce nu vor vedea scris negru pe alb ca acestea sunt incluse la capitolul ”venituri de natura profesionala”, afirma avocatul.
Gabriel Biris, de la firma de consultanta Biris Goran, spune ca formula folosita in ordonanta este cel putin nefericita. El crede insa ca aceasta va fi clarificata de normele de aplicare a legii. ”Vor scrie negru pe alb ca veniturile de natura salariala se refera la profesii liberale, inclusiv la drepturile de autor”, afirma Biris.
”Din ce am vazut in draftul de norme, va fi o aberatie legislativa. Incurca veniturile din activitati dependente cu cele independente, uita faptul ca mai exista si impozitul pe profit. In plus, la articolul III, se prevede ca obligatia de plata revine platitorului de venit. Insa la articolul I, punctul 2.2, se precizeaza ca in cazul in care activitatea este dependenta, se plateste in solidar de platitor si beneficiarul de venit. Deci, cine plateste pana la urma? E o ordonanta scrisa pe genunchi, facuta din foame de bani”, spune Biris, pentru DailyBusiness.ro.
Consultantul fiscal Ana Dinca, managing partner al companiei de consultanta Audit One, afirma, la randul sau, ca ordonanta este un exemplu de incompetenta. Lasa loc de interpretari, prevederile se bat cap in cap.
[quote=Ana Dinca, consultant fiscal]Ordonanta va determina abuzuri si va trage statul in procese cu mediul de afaceri[/quote]
”La Art 1., se precizeaza ca o activitate va fi considera dependenta, adica platitoare de CAS, daca indeplineste o serie de conditii, de la faptul ca se afla in subordinea platitorului de venit, o formula cel putin curioasa, respecta conditiile de munca impuse de acesta, foloseste echipamentele de lucru ale platitorului, contribuie doar cu activitate intelectuala, nu si cu banii proprii, primeste bani pentru delegatii si incaseaza bani pentru concediu. La urmatorul paragraf aflam, cu surprindere ca o activitate este dependenta daca indeplineste orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii. Nu uitati, vorbim de o prevedere legislativa”, spune Ana Dinca.
In opinia sa, ordonanta are un singur scop. Sa adune mai multi bani la buget.
”Sa faci dovada ca o activitate este dependenta sau independenta va fi destul de dificil, mai ales in cazul PFA-urilor. Va ramane la interpretarea Fiscului care se va folosi de normele neclare pentru a strange banii care ii doreste. Ce vor face firmele? Cu siguranta multe vor da in judecata statul. Insa pana sa se judece, statul va folosi banii si va trece de hopul financiar din prezent”, a declarat consultantul, pentru DailyBusiness.ro.
Dilema firmelor: platesc ce imi cere statul, sau caut solutii sa evit?
In timp ce Stefan Vlad, corporate legal advisor la firma Vlad&Asociatii, a declarat ca isi va sfatui clientii sa nu plateasca niciun ban in plus la stat pana ce nu va fi clar cine si cum are de platit, Ana Dinca evita sa dea solutii. Se asteapta insa ca multe firme sa caute variante pentru a evita plata unor noi taxe la stat.
Cea mai simpla ar fi sa treaca aceasta relatie pe un off-shore. O alta ar fi sa plateasca la negru beneficiarii de drepturi de autor. Unele firme si-ar putea ajuta beneficiarii de astfel de venituri sa isi infiinteze firme.
”Solutii sunt destule, chiar si fara sa stim exact cum arata normele de aplicare a legii. Problema nu se pune daca putem evita plata impozitelor. Nu inteleg de ce statul, in loc sa stimuleze mediul de afaceri, sa il stimuleze sa plateasca, prefera sa ii impuna noi taxe si impozite. E chestie de viziune”, spune Ana Dinca.
Consultantul fiscal Gabriel Biris spune ca s-a saturat de cand tot incearca sa propuna autoritatilor solutii fiscale coerente, menite sa creasca gradul de colectare.
”De ani de zile vorbesc despre firmele construite doar pentru a incasa salarii, de impozitarea veniturilor independente, de reformarea sistemului asigurarilor sociale de stat”, afirma Biris. ”Pana acum, politicienii, dar si oamenii de afaceri n-au fost interesati sa auda, pentru ca le-a convenit sa ia bani pe drepturi de autor, sa incaseze salarii pe PFA, pe firme”, spune consultantul.
Solutia lui este una simpla. Vede o impozitare unitara a veniturilor, dublata de un CAS plafonat, cu limite minime si maxime. In acest fel, Biris crede ca statul ar aduna mai multi bani si ar elimina inechitatile din prezent.
[quote=Gabriel Biris, consultant fiscal]Toate veniturile trebuie sa fie impozitate la fel. Avem nevoie de o lege simpla, aplicata pentru toti, fara exceptii[/quote]
”De ce, de exemplu, la un venit de 100.000 de euro, sa trebuiasca sa platesc asigurari medicale de stat la suma asta, cand de fapt nu beneficiez de niciun serviciu in plus fata de cel care plateste la 1.000 de euro? Traim intr-un stat social, cei care castiga mai mult trebuie sa contribuie mai mult, pentru a-i ajuta pe cei saraci, insa si contributiile trebuie sa aiba o limita, mai cu seama ca serviciile de sanatate sunt universale, sunt la acelasi nivel pentru toti”, afirma consultantul.
Autoritatile, intre grija pentru romani si goana dupa bani
Statul a impus impozitarea suplimentara a veniturilor din activitati independente din doua motive. In primul rand pentru ca multe firme s-au folosit de prevederile legale privind activitatile independente pentru a-si reduce costurile cu personalul. Au preferat sa plateasca pe drepturi de autor sau PFA.
”Au existat lacune legislative, care au permis utilizarea diverselor sisteme de plata sau circuite de fraudare fiscala in scopul obtinerii de venituri”, a declarat, recent, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Pe de alta parte, autoritatile au scos in evidenta caracterul social al deciziei impozitarii suplimentare a veniturilor independente.
„De exemplu, in domeniul jurnalismului, stiu ca la prima vedere pare foarte facil pentru un jurnalist sa ia parte pe cartea de munca, salariul minim, si sa primeasca pe drepturi de autor foarte multi bani ca diferenta, pentru ca platesc 10%, si nu 16%, nu platesc CAS, dar exista doua probleme: in primul rand, cand iese in somaj, multi dintre acestia nu pot beneficia nici macar de ajutor de somaj, iar cand ajung la pensie nu au contribuit cu nimic si nu pot nici sa isi ia pensie”, a spus premierul Emil Boc, miercuri seara, la TVR.
Stefan Vlad, corporate legal advisor la firma Vlad&Asociatii, spune ca problema sociala ridicata de autoritati este complet falsa. ”Exista legea 19/2000 care ii obliga pe cei care obtin venituri sa cotizeze la sistemul de asigurari sociale. Ce fac ei acum este sa impuna, de doua ori, aceeasi obligatie. E un exemplu de cat de multa legislatie stiu autoritatile”, afirma consultantul.
Potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, in Romania exista circa 500.000 de persoane care incaseaza venituri pe contracte de cesionare a drepturilor de autor sau pe conventii civile, din care 80.000 nu au si carte de munca. Alte aproape 200.000 de persoane beneficiaza de regimul de PFA.