CEC este actionar cu 25% la Asiban, la fel ca BCR, Banca Transilvania si BRD. „Celelate trei banci si-au exprimat dorinta de a vinde, noi avem un drept de preemptiune si am inceput sa discutam cu ceilalti actionari care sunt pasii de urmat ca sa se realizeze in primul rand vanzarea de catre ei”, a spus Ghetea, citat de NewsIn.
CEC ar putea avea insa dificultati in preluarea firmei de asigurari, pentru ca institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni, intrucat un pret prea mare i-ar crea bancii detinute de stat probleme de expunere.
Radu Ghetea a explicat ca „o institutie de credit, precum CEC, nu poate sa aiba o expunere mai mare de 20% din fondurile proprii pe un client, sau pe o societate comerciala la care detine actiuni”. Ghetea a adaugat ca „la nivelul fondurilor proprii actuale, expunerea CEC pe Asiban nu poate fi mai mult de 60 si ceva de milioane de euro”.
Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban „controleaza” o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.
Compania de asigurari Asiban a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 138,8 milioane lei (41,4 milioane euro) in primul trimestru al anului, cu aproape 30% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.