- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CEC acopera deficitul de valuta cu 10 mil. euro de la BERD

24 May, 18:31 • Redactia DailyBusiness
Linia de finantare pe cinci ani acordata joi Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va fi utilizata pentru acordarea de credite firmelor din mediul rural.
CEC acopera deficitul de valuta cu 10 mil. euro de la BERD

Imprumutului i se adauga un grant de 1,5 milioane euro, cea mai mare parte din fonduri urmand sa fie folosite de CEC pentru pregatirea personalului.

„Semnarea acordului cu BERD este benefica in primul rand pentru ca linia de finantare BERD suplineste necesarul de valuta al bancii si ne ajuta in pregatirea personalului si pentru alte fonduri europene”, a spus Radu Ghetea, presedintele CEC.

Ghetea a adaugat ca, dupa anul 1990, banca a pierdut o mare parte din clientii fideli din cauza lipsei resurselor in valuta, in intervalul 1990-2007 cererea de credite in valuta fiind foarte mare.

In strategia de dezvoltare pentru perioada 2007-2011, banca a prevazut atingerea unei cote de piata de 5-6% la credite. „Trebuie sa fim realisti in legatura cu modul in care creste piata. Daca bancile mari reusesc sa acorde credite substantiale capitalizandu-se de la banca mama, noi trebuie sa strangem acesti bani si, eventual, sa cerem fonduri actionarului majoritar”, a mai spus Ghetea.

In opinia presedintelui CEC, viitorul apartine in Romania creditelor in lei, mentionand ca strategia bancii pentru perioada 2007-2011 prevede diversificarea gamei de imprumuturi in moneda autohtona. „Pe acest segment, bancile concurente nu au forta CEC”, considera Ghetea.

Presedintele CEC a aratat ca marirea volumului de credite acordate de banca poate fi obtinuta si prin cresterea operativitatii. „Vrem ca deciziile privind activitatile de vanzare sa fie nu fie luate doar la nivel de centrala”, a spus Ghetea, precizand ca delegarea responsabilitatii acordarii de credite catre sucursalele mici trebuie sa se faca atent, pentru a nu creste riscul operational si de creditare al bancii.