Radu Gratian Ghetea, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), a declarat intr-un comunicat ca „eforturile bancii, in acest moment, trebuie canalizate spre atingerea obiectivelor strategice deja anuntate si care, pentru prima etapa (pana in 2009), au in vedere eficientizarea si modernizarea bancii, respectiv atingerea si chiar depasirea, in unele cazuri, a nivelurilor medii de performanta ale bancilor din sistem”.
Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca societatile bancare pot investi in societatile apartinand grupului nu mai mult de 20% din fondurile proprii, fapt care practic limiteaza, pentru moment, posibilitatea ca CEC sa preia integral Asiban. „Pe masura ce banca se va dezvolta, va fi posibil sa fie reluata si problema crearii grupului financiar-bancar CEC”, a mai spus Ghetea.
Conducerea CEC a anuntat, la sfarsitul lunii iulie, ca a inceput negocierile pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Asiban, precizand insa ca ar putea intampina greutati legate de expunerea bancii.
Radu Ghetea a explicat atunci, ca „o institutie de credit, precum CEC, nu poate sa aiba o expunere mai mare de 20% din fondurile proprii pe un client, sau pe o societate comerciala la care detine actiuni”, adaugand ca „la nivelul fondurilor proprii actuale, expunerea CEC pe Asiban nu poate fi mai mult de 60 si ceva de milioane de euro”.
Asiban ar putea afisa un profit de 9,95 milioane lei (3 milioane euro) si o valoare a primelor brute subscrise de 518 milioane lei la sfarsitul lui 2007, conform rezultatelor obtinute dupa primele sase luni, care sunt usor peste estimarile initiale.
Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz Tiriac, Asirom si Omniasig.
Asiban „controleaza” o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA. Capitalul Asiban este impartit in transe egale de patru banci: BRD Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciale Romane (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din capital.
Banca Romana de Dezvoltare (BRD)-SocGen, Banca Comerciala Romana si Banca Transilvania intentioneaza sa-si vanda fiecare detinerea pe care o are in capitalul social al Asiban.
De vanzarea companiei de asigurari Asiban a fost mandatata sa se ocupe divizia europeana a bancii de investitii Rothschild Bank, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a BCR, care a castigat competitia cu banca americana Merrill Lynch.