Banca va incepe cel mai probabil sa acorde noile credite de la 1 septembrie. Gradul maxim de indatorare acceptat de banca va fi de 65% din veniturile nete ale familiei imprumutatului, avansul aplicat in cazul creditelor ipotecare fiind intre 0% si 15%.
Creditele cu avans zero ale CEC nu vor avea costuri mai mari decat cele in cazul carora clientii prezinta un avans. „Nu avem de gand sa ridicam nici costul comisioanelor si nici pe cel al dobanzilor in cazul acestor tipuri de imprumuturi”, a spus pentru DailyBusiness Radu Ghetea, presedintele CEC.
CEC si Alpha Bank devin astfel singurele banci care nu majoreaza costurile creditelor cu avans zero.
„La un grad maxim de indatorare, de 65%, vor avea acces persoanele cu venituri foarte mari in raport cu imprumutul pe care vor sa il acceseze. Spre exemplu, o persoana cu un venit de 3.000 de euro va putea fara probleme sa acceseze un credit in valoare de 20.000 de euro, dar nu si un imprumut de valoare mult mai mare, spre exemplu 300.000 de euro”, a explicat Radu Ghetea, mentionand ca cifrele prezentate sunt alese aleator.
Rata creditului se calculeaza ca procent din venitul net eligibil. Acest venit se obtine scazand din venitul net cheltuielile pentru traiul zilnic, o metoda de calcul impusa da banca centrala bancilor ce acorda credite dupa norme proprii. Prin urmare, majoritatea bancilor din aceasta categorie pot acorda credite de valori mult mai mici clientilor cu venituri modeste.
„Pentru a ne pastra clientii fideli, care sunt de regula persoanele cu venituri mici si medii, vom lansa cat de curand credite cu costuri mai scazute decat in prezent, asa incat mai multe persoane sa aiba acces la creditele CEC”, a mai spus presedintele CEC.