CEC va fi actionarul unic al bancii pentru locuinte, a precizat Radulescu, care a mentionat ca sumele necesare lansarii bancii sunt prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli din 2007, aprobat de actionari. Institutia bancara doreste sa obtina finantari de pe pietele internationale.
In prezent, pe piata romaneasca functioneaza doua banci de acest tip, HVB Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, care ofera produse de economisire – creditare in special pentru persoanele care doresc un credit imobiliar.
CEC a primit o oferta din partea uneia din aceste doua banci pentru a distribui produsele de economisire – creditare prin reteaua bancii, cea mai extinsa din tara in acest moment, cu 1.364 de unitati, insa presedintele CEC a spus ca institutia pe care o conduce doreste sa isi dezvolte propria activitate de acest tip, pentru care urmeaza sa aduca „know how” din strainatate.
Bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat deja de actionari, prevede alocarea unei sume de 170 de milioane de lei (51,1 milioane euro) pentru investitii in dezvoltarea sistemului informatic, a activitatii de carduri si pentru celelalte produse pe care institutia doreste sa le dezvolte.
CEC are ca unic actionar statul roman, care a intentionat sa privatizeze institutia de credit anul trecut, dar a oprit procesul dupa ce a primit o singura oferta, de la National Bank of Greece, considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni.