- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CEC nu va fi privatizata anul acesta, posibil abia in 2009

24 May, 16:53 • Redactia DailyBusiness
Casa de Economii si Consemnatiuni nu va fi privatizata in acest an, a spus joi Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor.
CEC nu va fi privatizata anul acesta, posibil abia in 2009

„Nu este oportuna o privatizare a CEC pana in 2009, din cauza valorii scazute pe piata a bancii”, considera Radu Ghetea, presedintele CEC.

„Nu intentionam ca in acest an sa privatizam CEC. Vrem ca mai intai banca sa ajunga la parametri de performanta comparabili cu ai celorlalte banci”, a spus Vosganian completand ca numirea in fruntea CEC a lui Radu Ghetea, a fost determinata de faptul ca acesta este un profesionist cu vechime in mediul bancar si care are experienta in mediul privat.

Vosganian a precizat ca a luat decizia de schimbare a vechii conduceri pentru a inlocui „un management bun cu altul mai bun”.

„CEC-ul avea anul trecut o capitalizare de 167 milioane de lei, iar dupa revaluarea bancii Ministerul Economiei si Finantelor (actionarul majoritar) a luat decizia de a adauga capitalului social 500 de milioane de lei”, a spus Ghetea, explicand ca valoarea pe piata a bancii este inca mica, pentru ca aceasta sa poata face obiectul unei vanzari.

„Consider ca abia dupa anul 2009 este oportun pentru a se lua decizia unei privatizari strategice a bancii sau a unei listari a acesteia pe piata de capital”, a mai spus Ghetea.

Banca si-a prezentat astazi strategia de dezvoltare pe intervalul 2007-2011, care implica trei faze ce urmeaza sa se deruleze simultan. Prima faza va include eficientizarea activitatii bancii si modernizarea acesteia precum si fidelizarea clientelei, faza a doua axandu-se pe dezvoltarea bancii, iar cea de a treia pe consolidarea institutiei financiare.

In intervalul 2007-2011 banca are are in vedere atingerea unei cote de piata dupa active de 5,5-6%, o cota de piata de 5-6% la credite si de 7-8% la depozite. In ceea ce priveste segmentul tinta (populatia si IMM-urile din zona rurala si cea urbana sub 50.000 de locuitori), banca are in vedere obtinerea unor cote de piata de 20% la credite si de 25% la depozite, in acelasi interval.