Stanjura a declarat într-o conferinţă de presă că taxa va strânge aproximativ 85 de miliarde de coroane (3,41 miliarde de dolari) doar anul viitor şi se va aplica producţiei, distribuţiei şi comerţului de energie electrică şi gaze, precum şi exploatării combustibililor fosili, procesarea petrolului şi comerţul cu ridicata a combustibililor.
Veniturile totale ar trebui să scadă la 39 de miliarde de coroane în 2024 şi la 25 de miliarde de coroane în 2025, a spus ministerul de Finanțe din Cehia într-o prezentare.
Baza pentru determinarea profiturilor excedentare va fi câştigurile medii din ultimii patru ani plus 20%. Această schemă va afecta doar băncile mari, definite de un prag de câştig de 6 miliarde de coroane.
Te-ar putea interesa și: Românii au început să strângă cureaua. Consumul de energie a scăzut cu 8% în septembrie
Impozitul va fi complementar plafonului european de 180 de euro pe magawatt-oră de energie electrică produsă din alte surse decât gazele naturale şi cărbunele, peste care toate veniturile vor fi luate de guvernul din Cehia.
Stanjura a spus că plafonul ar trebui să aducă aproximativ 15 miliarde de coroane pe an net.
Propunerea așteaptă să fie aprobată de către Parlamentul ceh.
Ministrul de Finanțe din Cehia încearcă să mărească veniturile bugetare pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile în cea mai gravă criză a costului vieții din trei decenii, fără ca deficitul să scape de sub control. Oficialul ceh a declarat că războiul din Ucraina și creșterea prețurilor globale la energie necesită cheltuieli publice noi, care nu pot fi acoperite în întregime cu fonduri împrumutate.
Citește și: Cafeluța zilnică va deveni un lux. Prețul cafelei în UE s-a scumpit cu 16,9% în ultimul an
Propunerea de impozitare excepțională nu este prima care a apărut in Uniunea Europeana, deoarece statele încearcă să contracareze deficitele mari și inflația ridicată și să facă mediul energetic actual mai acceptabil pentru industrie și cetățeni.
În septembrie, Comisia Europeană a propus impunerea unui impozit extraordinar pe venit la nivelul UE pentru toate companiile de combustibili fosili, care ar reprezenta 33% din profituri care depășesc 20% din media pe trei ani.
Guvernul ceh și-a aprobat recent propunerea de buget pentru 2023, care are un deficit de aproximativ 11,5 miliarde de dolari, datorită – cel puțin parțial – cheltuielilor mai mari planificate cauzate de prețurile ridicate la energie în Europa și a plafonurilor prețurilor la energie pentru gospodării și întreprinderi mici.