- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cel mai bun moment sa iei un credit in euro? Aproape a trecut. Mai vine unul peste 1-2 ani

09 Feb, 00:07 • gecad.net
Bancherii sunt de parere ca dobanzile la creditele in euro vor creste in viitor, atat din cauza evolutiei dobanzii de referinta Euribor, dar si a riscului pe care bancile il asociaza clientilor. Pana la sfarsitul anului am putea vedea la creditele in euro dobanzi cu cateva procente mai mari ca in prezent. Cei care gasesc o oportunitate buna de achizitie pot insa sa cumpere acum prin credit, urmand sa refinanteze in circa un an-doi, cand sunt sanse mari ca dobanzile sa scada.
Cel mai bun moment sa iei un credit in euro? Aproape a trecut.  Mai vine unul peste 1-2 ani

Sumele imense cu care guvernele din zona euro au venit in sprijinul economiilor locale vor trebui retrase in curand, prin politici monetare, pentru a evita cresterea inflatiei. Asa incat, analistii financiari asteapta ca Banca Centrala Europeana sa creasca in viitorul apropiat rata dobanzii cheie, care este de doar 1% pe an in prezent.

In opinia lui Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, BCE ar putea face marele pas in T4. Raiffeisen are pentru ultimele luni ale anului o prognoza de 1,5% a ratei dobanzii cheie la euro.

Pe piata locala, creditele in euro ar trebui sa se scumpeasca automat dupa miscarea BCE, ca urmare a cresterii nivelului dobanzii de referinta Euribor, Raiffeisen anticipand pentru Euribor la trei luni (indicatorul in functie de care este calculate dobanda creditelor locale in euro n.r.) un nivel de 1,8%, fata de 0,7% in prezent. Prin urmare, doar din cresterea Euribor, am putea vedea o scumpire a creditelor in euro cu circa 1 punct procentual.

Ce se poate intampla cu celelalte componente ale dobanzii imprumuturilor, respectiv costul riscului de tara si al riscului asociat debitorului de catre banca?

Prima luna a anului adus o scadere a primelor de risc pecepute de finantatorii externi pentru creditele acordate bancilor si companiilor locale, pana la circa 240 de puncte de baza (2,4 p.p.). Insa, in ciuda faptului ca Romania a reusit sa isi imbunatateasca imaginea in exterior la inceput de an, determinand astfel scaderea riscului asociat pietei locale, climatul extern este foarte sensibil acum din cauza inrautatirii situatiei din Grecia si Portugalia, tari care se confrunta cu dificultati extreme la plata datoriilor externe.

Prin urmare, luand in calcul starea mediului extern, Ionut Dumitru anticipeaza cel mult o stabilizare a costului riscului de tara, ieftinirea sa fiind putin probabila.

Daca riscul de tara nu va avea nicio influenta asupra costului creditelor in euro, in schimb, o scumpire suplimentara a creditelor ar putea veni de la riscul asociat de banci clientilor. „Creditorii fixeaza marjele pentru dobanzile la credite in functie de evolutia restantelor din portofoliu”, a declarat Sergiu Oprescu, directorul executiv al Alpha Bank Romania, evolutia restantelor fiind un barometru pentru solvabilitatea clientilor carora bancile le acorda imprumuturi.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, declara recent ca se asteapta, cel putin in prima parte a anului, la o crestere a restantelor la credite, cel putin pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii. La randul sau, Ionut Dumitru se asteapta ca starea restantelor sa se inrautateasca, punand astfel presiune pe cresterea dobanzilor la credite.

Prin urmare, contractarea in acest moment a unui credit in euro ar permite cumparatorului sa beneficieze pentru o scurta perioada de timp de o dobanda destul de scazuta, care ar putea creste insa cu circa 1% pana la finalul anului, ca urmare a majorarii Euribor.

„Daca ar fi sa vorbim de momentul cel mai bun pentru contractarea unui credit in euro, cred ca aproape a trecut”, este de parere Ionut Dumitru.

Alti analisti, intre care si Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, sunt de parere ca vom asista insa la ieftiniri serioase la creditele in euro, in circa 1-2 ani, cand cresterea inevitabila a Euribor ar putea fi compensata de scaderea destul de puternica a marjelor practicate de banci, pe fondul diminuarii riscului asociat creditelor.

Prin urmare, daca un investitor gaseste o oportunitate buna de cumparare (luand in calcul preturile mici care exista acum pentru majoritatea activelor de pe piata), el poate recurge la o achizitie prin credit, urmand sa se refinanteze mai tarziu, sunt de parere analistii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece 2024
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea ...
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat amenzi de 750.000 de lei
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat ...
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini și-l permit
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini ...
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin de ȘAPTE secunde
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin ...
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul oficial care zguduie piața
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul ...
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. De ce nu se poate bucura de bani: „Momentan, sunt doar niște cifre”
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. ...
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian Negrescu: „Ne afectează pe toți!”
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian ...
Eugen Sechila: umbra lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare și legăturile cu mișcarea legionară
Eugen Sechila: umbra lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare și legăturile cu mișcarea ...