Astfel, luni INS publica informatiile despre evolutia deficitului comercial in luna iunie. In mai deficitul comercial a fost de 3,982 miliarde de lei (957 mil. euro), cu 702,3 milioane de lei (+21,4%) mai mare fata de aceeasi luna din 2009, potrivit datelor INS. In ciuda cresterii deficitului, exporturile au avut in mai o evolutie mai accelerata ca impoturile. In primele cinci luni din 2010 deficitul scazuse cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 15,69 miliarde de lei.
Tot luni INS va prezenta evolutia productiei industriale in luna iunie. Acest indicator a crescut cu 4,2% in primele 5 luni din 2010 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate), potrivit Institutului National de Statistica. In luna mai 2010, fata de luna precedenta, productia industriala, serie bruta, a crescut cu 4,6% si a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,3%.
Miercuri, INS va publica datele despre evolutia inflatiei in iulie, prima luna in care se va resimti impactul cresterii TVA asupra preturilor. In iunie inflatia anuala a fost de 4,38%, in scadere fata de cea din luna mai, de 4,42%. Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat saptamana aceasta ca efectul de prima runda (resimtit in primele luni ce urmeaza cresterii TVA) al majorarii TVA asupra preturilor va fi de 3% (3 puncte procentuale). Banca Nationala estimeaza pentru finalul anului o inflatie de 7,8%.
Cea mai asteptata stire a saptamanii va sosi vineri, 13 august, cand INS va publica datele privind evolutia produsului intern brut in T2. Majoritatea analistilor estimeaza ca Romania va ramane in recesiune si in trimestrul al doilea, inregistrand scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In primele trei luni ale anului produsul intern brut (PIB) al Romaniei, a fost de 124,54 miliarde de lei (date ajustate sezonier), in scadere, in termeni reali, cu 0,3% fata de ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica. Ca serie bruta, produsul intern brut estimat pentru primele trei luni a fost de 96,707 miliarde de lei, in scadere, in termeni reali, cu 2,6% fata de T1 2009.