Valoarea totala a tranzactiilor de achizitii si fuziuni ar putea scadea in acest an si cele mai multe se vor desfasura exclusiv in sectorul privat, pentru ca in sectorul public oferta s-a redus, considera Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian Rom Suisse.
Valoarea achizitiilor si fuziunilor din Romania ar putea fi mai mica deoarece este putin probabil ca tranzactii importante, precum preluarea a 75% din grupul Rompetrol de anul trecut, in valoare de 2,5 miliarde de euro, sa aiba loc si in acest an
Cornel Marian, director de investitii in cadrul companiei Oresa Ventures, a declarat pentru DailyBusiness ca intentioneaza sa achizitioneze companii in special din domeniile servicii financiare si materiale de constructii, precum si de bunuri de consum si servicii de business (de la servicii de securitate pana la contabilitate).
Materialele de constructii si serviciile financiare sunt mentionare ca domenii de mare intere pentru achizitii si fuziuni in acest an si de catre Wilson Balachandra, partener in cadrul KPMG, alaturi de alte domenii ca cel imobiliar, farmaceutic, distributie.
Marian Tescaru, managing partner la casa de investitii Altria Capital, considera ca anul trecut a fost al companiilor din domeniul IT&C si farmaceutic. „Orice companie din domeniul IT&C si farrmaceutic se putea vinde anul trecut”, a punctat Tescaru.
Oficialul Oresa Ventures a accentuat la randul sau interesul pentru companiile din domeniile IT&C si farmaceutic manifestat in trecut. „Se poate vedea interesul mare pentru companiile din domeniul farmaceutic, daca ne uitam la achizitia Terapia de catre fondul de investitii Advent si la ofertele pentru Labormed si distribuitorul de farmaceutice A&D Pharma”, a precizat Cornel Marian.
Totodata, acesta a aratat ca si companiile din domeniul IT&C au fost vizate de cumparatori si continua sa prezinta interes deoarece numarul si valoarea lor au crescut si au reusit sa-si mentina angajatii, care inainte prefarau sa plece in Occident.
Romania, saraca in oferte pentru fondurile mari de investitii
Fondurile mari de investitii, ca Advent, grupul Carlyle, Enterprise Investors si Mid Europa au incheiat putine tranzactii pe piata romaneasca, desi sumele disponibile pentru investitii sunt de ordinul miliardelor de euro, sustine directorul Oresa Ventures.
Acesta explica lipsa tranzactiilor pe piata locala prin nepotrivirea dintre oportunitatile de investitii si strategia fondurilor mari. „Sunt fonduri mari regionale cu miliarde de euro care cauta investitii de peste 50 de milioane de euro. In Romania exista multe oportunitati de companii cu valori de pana la 10 milioane de euro „, a adaugat Marian.
In plus, acesta a aratat ca pe piata locala experienta echipelor manageriale a fondurilor de investitii este un alt impediment in calea cresterii numarului de tranzactii.
„Echipele de management ale fondurilor de investitii prezente in Romania nu au capacitatea de a pune la lucru banii pe care ii au la dispozitie”, a adaugat directorul de investitii al companiei Oresa Ventures.
Piata serviciilor de evaluare s-a ridicat la 15 mil. euro in 2007
Adrian Crivii, directorul general al companiei Darian, a declarat pentru DailyBusiness ca piata serviciilor de evaluare s-a cifrat anul trecut la 15 miloane de euro.
De asemenea, Crivii a spus ca valoarea contractului de evaluare a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) se ridica la cateva sute de mii de euro, ceea ce-l face cel mai valoros pana in prezent pentru intreaga piata.
Alte contracte mari, incheiate de Darian, s-au ridicat pana la 30.000 de euro, in cazul Automobile Craiova.
Compania Darian va evalua circa 30-40 de companii din potofoliul FP, potrivit lui Crivii care a mentionat ca pentru alte 10-15 companii se mai asteapta o a doua oferta din partea unui alt evaluator.
„Doar noi am depus oferta pentru evaluarea celor circa 10-15 companii. Aceste companii sunt foarte dificil de evaluat si de aceea evaluatorii nu s-au ingramadit cu oferte”, a spus Crivii.
Directorul Darian a adaugat ca durata unui proces de evaluare a unei companii variaza de la cateva zile la cateva saptamani si ca echipa de evaluare este formata din doua pana la 15 persoane, in functie de compania ce trebuie evaluata.
Principalii competitori ai Darian sunt diviziile de evaluare ale companiilor din grupul Big Four (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte&Touche si Ernst&Young).
Darian mai activeaza si pe segmentul evaluarilor imobiliare, unde concureaza cu mari companii de consultanta imobiliara precum Colliers si DTZ Echinox.