Astfel, cele mai „destepte” orase de astazi sunt mai mici si mai eficiente decat marile metropole, conform Mediafax.
Pe primul loc este orasul-stat Singapore , desemnat in acest an de Banca Mondiala drept cel mai favorabil loc din lume pentru afaceri. Singapore era la inceputul anilor ’90 un stat insular sarac, insa depaseste in prezent, ca putere de cumparare si standard de viata, majoritatea statelor europene si sud-americane. Orasul gazduieste peste 6.000 de companii si corporatii multinationale si 3.600 de sedii regionale, iar aeroportul din Singapore este al cincilea din Asia si opereaza cel mai vast depozit de cargo din lume.
Orasul autonom chinez Hong Kong ocupa pozitia a doua in top. Hong Kong este pe locul 15 in lume ca putere de cumparare, iar The Wall Street Journal si Heritage Foundation au calificat economia acestui oras drept „cea mai libera din lume”.
Curitiba, cel mai mare oras si cea mai mare economie din sudul Braziliei, se plaseaza pe locul al treilea in clasamentul celor mai „destepte” orase din lume. Renumit pentru sistemul de transport public rapid bazat pe autobuze, folosit zilnic de 70% dintre cei 3,5 milioane de locuitori din zona metropolitana, Curitiba a adoptat o strategie diversificata de dezvoltare economica si a lansat programul de „librarii electronice” adoptat acum ca model de zeci de orase din intreaga lume.
Locul al patrulea este ocupat de Monterrey, Mexic, cu 57 de parcuri industriale si o putere de cumparare dubla fata de media tarii, iar pe cinci se plaseaza Amsterdam, una dintre capitalele financiare si comerciale ale Europei, care gazduieste sediile centrale a sapte dintre cele mai mari 500 de companii la nivel mondial.
Clasamentul celor mai „destepte” zece orase din lume este completat de Seattle, Houston, Charleston (South Carolina), Huntsville (Alabama) si Calgary (Alberta, Canada).