- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cele mai importante schimbari de management din banci in 2010

11 Oct, 00:01 • gecad.net
Bancile locale au incercat sa se intareasca pe timp de criza, aducand la conducere specialisti in piete emergente si risk management, sau consolidandu-si liniile de business, prin cresterea echipei de manageri. Iata care au fost cele mai importante schimbari din managementul bancar, intervenite in 2010.
Cele mai importante schimbari de management din banci in 2010

Cele mai rasunatoare schimbari din banking s-au produs anul acesta la BRD si Volksbank, prin plecarea lui Patrick Gelin, fost presedinte si director general al BRD GSG, si a lui Gerald Schreiner, fost director general al Volksbank.

Ambele banci au ales ca inlocuitori bancheri cu state vechi, specializati in piete emergente.

Dupa ce Patrick Gelin si-a incheiat mandatul la BRD ( al doilea creditor ca marime de pe piata locala si totodata cea mai profitabila banca), conducerea bancii a fost preluata de francezul Guy Poupet, care a ocupat pozitii de conducere in sucursale ale bancii din Argentina, Senegal, Cehia si Egipt.

In martie, Gerald Schreiner, fostul presedinte al Volksbank Romania, si-a terminat mandatul. Acesta preluase banca de pe o pozitie ce o clasa undeva pe locurile 10-15 din sistem si a adus-o, printr-o politica foarte agresiva de creditare, in top 3 la cota de piata.

In timpul mandatului, Schreiner a declarat de multe ori ca este promotorul unei cresteri agresive pentru banca, solutie care insa nu a mai putut fi aplicata pe timp de criza, perioada in care banca a oprit creditarea.

La inceputul anului, oficialii Volksbank au declarat ca au in vedere vanzarea diviziilor din Europa de Est. Aceasta poate fi una din justificarile cresterii agresive, ca pregatire pentru tranzactiile anuntate.

Cel mai bun inlocuitor al lui Schreiner a fost, in opinia austriecilor, Johann Lurf, care a ocupat functia de presedinte executiv al Volksbank Cehia timp de 13 ani, unde a coordonat direct operatiunile de retail ale bancii.

Banca si-a intarit de altfel echipa de management si prin preluarea directorului comercial al BRD, Lucian Cojocaru, care a devenit noul sef pe retail al Volksbank.

Si Banca Romaneasca (BR) si-a schimbat sefia in 2010. In locul lui Andreas Maragkoudakis, ex-directorul general a bancii, care a decis sa se pensioneze, a venit grecul Marinis Stratopoulos, care a condus anterior sucursala National Bank of Greece (banca mama a BR) din Serbia.

Sirul schimbarii de lideri bancari din 2010 se incheie cu ProCredit Bank, unde functia directorului general Gian Marco Felice a fost preluata de Ilinca Rosetti, care a devenit astfel singura femeie din Romania care conduce o banca comerciala.

Gian Marco Felice a condus ProCredit in ultimii 2 ani. In 2009, agentia de rating Fitch a coborat ratingul indiviadual al bancii de la D la D/E.

„Costurile operationale mari, generate de forta de munca pentru creditarea microintreprinderilor si de lipsa unui portofoliu diversificat, precum si cresterea continua a costurilor de finantare au dus la pierderi operationale inainte de provizionare in primul semestru, iar banca a inregistrat pierderi nete de 5 milioane euro la finalul lui iunie, ca rezultat al costurilor ridicate cu provizioanele”, scria in comunicatul Fitch.

La finele lui 2008, banca a inregistrat pierderi de aproximativ 2 milioane de euro, iar in 2009 acestea s-au adancit la 5,2 milioane de euro.

Alte banci locale au ales sa isi consolideze intreaga echipa de management prin crearea de noi pozitii pentru directori, asa incat activitatea sa fie mai bine coordonata.

Unicredit a numit nu mai putin de trei noi vicepresedinti, responsabili de divizia corporate investment banking, HR si Global Business Services.

Gianfranco Bisagni, noul vicepresedinte executiv al diviziei Corporate Investment Banking & Private Banking (CIB&PB), lucreaza in UniCredit de peste 30 de ani, si a ocupat posturi similare la sucursalele din Hong Kong si New York.

La randul sau, RBS Romania a intarit echipa de management a bancii prin promovarea de directori romani, cunoscatori ai pietei. Banca si-a numit totodata un nou director de risc, in persoana olandezului Robert Karreman.

Unele din schimbarile suvenite in ultimul timp in managementul bancilor au tinut nu doar de strategia creditorilor ci si de interventiile directiei de supraveghere a BNR. Bancilor li s-a cerut in mod expres inlocuirea unor sefi care prin politica lor condusesera la destabilizarea financiara a institutiilor.

Politica defectuoasa a bancherilor a condus de altfel in ultimele luni la un razboi deschis intre creditori si debitori, prilejuit de aparitia Ordonantei Guvernamentale 50/2010, care obliga bancile sa isi transparentizeze contractele de credit.

„In ultimul an si jumatate am cerut sa fie schimbati patru conducatori de banci din Romania. La trei dintre ei, motivele erau clar de practica inadecvata in domeniul comisioanelor si in relatia cu clientii”, declara recent pentru Money Express Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR.

Bancile locale au fost grav afectate de criza, sistemul inregistrand pierderi care au ajuns in iulie la 54 milioane de euro.

Pierderile au fost generate de nivelul mare de credite neperformante din portofolii, care ating in unele cazuri si 20% din volumul total al creditelor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci