Melania Hancila, analist al Bancii Comerciale Romane, considera ca introducerea normelor proprii de creditare se afla in topul evenimentelor care au marcat in 2007 piata bancara romneasca, impulsionand creditarea.
Analistul financiar Bogdan Baltazar considera la randul sau ca relaxarea normelor de creditare in 2007 a fost extrem de importanta pentru sistemul bancar. „Banca a centrala a acceptat in sfarsit sa transfere raspunderea la bancile comerciale”, a spus Baltazar.
Aparitia noilor institutii de creditare pe piata locala va marca la randul sau piata bancara in viitor, prin intensificarea competiei, considera Melania Hancila. Bogdan Baltazar sustine ca noii veniti sunt mai degraba o prezenta firava in sistemul bancar.
„Singura banca intrata puternic pe piata este Millennium, care a demarat activitatea cu 40 de sucursale. Atat greenfieldul Millennium, cat si sucursalele noi aparute pe piata nu reprezinta insa o concurenta semnificativa pentru marile banci deja prezente pe piata”, spune Baltazar.
„Ceea ce ma mira este ca niciuna din noile intrate nu a ales sa desfasoare operatiuni wholesale, implicandu-se in investment banking, factoring, credite sindicalizate, produse cu care ar fi putut tatona piata la nivel de corporate, urmand ca apoi sa faca trecerea spre retail”, opineaza Baltazar.
Analistul financiar Eugen Radulescu vede pe primul loc in topul fenomenelor care au marcat sistemul bancar in 2007 schimbarea de trend valutar. Daca din 2004, leul s-a apreciat incontinuu in raport cu euro, 2007 a fost primul an in care directia s-a schimbat, iar dupa o apreciere puternica pana in iulie, moneda romaneasca a intrat pe un puternic trend de depreciere, inchizand anul la un curs superior celui din deschiderea lui 2007, a spus Radulescu.
„Romanii cu imprumuturi in valuta au putut simti acum pe pielea lor avertismentele care le fusesera adresate pana acum. Astfel, daca au contractat un credit in euro la un curs de 3,1 lei/euro, acum se vad nevoiti sa plateasca rate cu zeci sau chiar sute de lei mai mari, ceea ce pe unii i-ar putea aduce in incapacitate de plata”, estimeaza Radulescu.
Atat Melania Hancila, cat si Eugen Radulescu apreciaza ca expansiunea bancara, fenomen care a luat amploare inca din 2006, a schimbat imaginea sistemului bancar in 2007, indicand consolidarea activitatii pe retail. „Expansiunea a scos totodata la iveala o mare criza cu care se confrunta sistemul bancar si care priveste lipsa personalului specializat”, a spus Radulescu.
In fine, lansarea pensiilor private va influenta major sistemul bancar, institutiile de credit fiind implicate ca depozitari si prin divizii speciale de administrare a pensiilor, atat a celor obligatorii cat si a celor facultative, in opinia analistului Bancii Comerciale Romane.
Pe primul loc in topul fenomenelor ce vor aparea la nivelul pietei bancare in 2008, Melania Hancila considera ca va fi anticipata majorare a dobanzii de politica monetara. „Ancorarea expectatiilor inflationiste catre tinta Bancii Nationale va determina cresterea dobanzilor din sistem atat la active, cat si la pasivele in lei”, a spus analistul BCR.
Hancila mizeaza totodata pe amplificarea fenomenului extinderii retelelor bancare. Totodata, analistul BCR anticipeaza implicarea mai agresiva a bancilor in intermedierea/facilitarea accesului la fondurile europene a companiilor.
Pentru Bogdan Baltazar, trecerea la sistemul Basel II, care implica unui nou model de calcul in privinta activelor bancare si aplicare a unui nou model de management al riscului, va fi fenomenul care va marca cel mai acut piata bancara in 2008.