In general, insa cele mai scumpe asigurari se „invart” in jurul valorii de 50.000 euro.
„La asiguratorul Unita Vienna Insurance Group, raspunderea maxima cumulata poate fi de 50.000 euro, in care sunt incluse repatrierea, cheltuieli chirurgicale si de spitalizare, cheltuieli farmaceutice, alte cheltuieli medicale si asistenta”, a spus Veronica Badoi, specialist marketing al companiei.
Prima de asigurare se stabileste in functie de destinatie si durata calatoriei.
Viorel Sgindar, manager departament asigurari de accidente si sanatate al Asirom, spune ca suma maxima pe care se poate incheia o asigurare de calatorie la Asirom este tot de 50.000 euro, acoperind cheltuielile in caz de imbolnavire neasteptata, prejudiciere corporala ca urmare a unui accident sau deces.
De asemenea, Allianz-Tiriac incheie asigurari medicale de calatorie in limita a 50.000 euro pentru tarile Uniunii Europene si din spatial Schenghen si de 30.000 euro pentru orice alta tara, potrivit reprezentantilor Allianz.
„Allianz-Tiriac mai ofera o polita de asigurare de calatorii pentru studentii romani care muncesc in SUA pe perioada vacantelor. Pentru acest tip de polita, limita maxima a indemnizatiilor este de 100.000 dolari”, a declarat Ofelia Neagu, reprezentant comunicare al companiei.
Neagu a adaugat ca, in general, persoanele care pleaca la munca sau studii aleg cele mai mari acoperiri.
„In aceste cazuri nu este vorba doar de o calatorie de cateva zile, ci de o perioada mai indelungata de timp, cand pot interveni probleme de sanatate diverse”, a explicat ea.
Sinziana Maioreanu, CEO Signal Iduna Asigurari de Viata, nou intrata pe piata din Romania, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca deocamdata compania nu ofera asigurari de calatorie in Romania. In schimb, compania incheie asigurari de calatorie in Polonia pentru suma maxima de 50.000 euro, acoperind cheltuielile de asistenta medicala in cazul survenirii unui accident in timpul calatoriei, protectie legala, asistenta medicala in urma accidentelor personale, asigurarea bagajului, precum si asigurare de raspundere civila fata de terti.
Bolile cronice nu sunt intotdeauna acoperite de asigurare
Majoritatea companiilor de asigurari nu acopera cheltuielile bolilor cronice existente anterior intrarii in vigoare a politei de asigurare medicala de calatorie, potrivit reprezentantilor din domeniu.
„Bolile cronice nu sunt acoperite de asigurarea medicala de calatorii. Se mai fac exceptii pentru urgentele vitale si pentru repatrieri”, a declarat reprezentantul asiguratorului Allianz-Tiriac.
Totodata, reprezentantul Asirom a mentionat ca, prin conditiile de asigurare, nu sunt acoperite cheltuielile implicate de formele de manifestare ale unor boli cronice preexistente.
„Cea mai mare suma platita de Allianz-Tiriac pentru o polita de asigurare medicala de calatorie a fost limita maxima de indemnizatie, de 50.000 euro”, a spus Ofelia Neagu.
In cazul Asirom, cea mai insemnata suma asigurata acoperita in ultimul an se refera la o interventie chirurgicala datorata unei hernii inghinale, costurile fiind de aproape 16.000 euro, a spus Viorel Sgindar.
Acesta a mentionat ca prima platita pentru aceasta polita a fost de 21 euro.
Cele mai complicate cazuri cu care companiile de asigurari se intalnesc pe segmentul asigurarilor medicale de calatorie sunt accidentele vasculare, infarcturile, accidentele rutiere, accidentele la schi si cele de munca.
„In caz de urgenta medicala, asiguratul se poate prezenta la cea mai apropiata unitate medicala avand obligatia ca in cel mult 24 de ore de la aparitia evenimentului, acesta sau un reprezentant al sau sa anunte cea mai apropiata reprezentanta a societatii de asistenta cu care asiguratorul are incheiat accord de asistenta”, a spus oficialul Asirom.