In raportul „Predictii Socante”, Saxo Bank se concentreaza pe evenimente putin probabil sa aiba loc, dar care sunt mai posibile decat ii place pietei sa creada. Predictiile nu reprezinta prognoze in adevaratul sens al cuvantului, dar sunt importante pentru investitori care ar trebui sa le acorde o oarecare importanta. Oricare dintre ele s-ar intampla, ar avea un impact semnificativ asupra pietei.
Predictiile Socante ale Saxo Bank pentru 2012:
[b]1. Actiunile Apple Inc vor scadea cu 50 de procente fata de varful atins in 2011[/b]
Apple se va confrunta in 2012 cu o concurenta acerba din partea competitorilor Google, Amazon, Microsoft/Nokia si Samsung pe cateva dintre cele mai competitive produse ale sale, dar mai ales pe iPhone si iPad. Apple nu va reusi sa-si pastreze cota de piata de 55 de procente (de trei ori mai mare decat Android) si 66% pentru iOS, respectiv iPad.
[b]2. UE declara „bank holiday” extinsa in 2012[/b]
Tratatul UE din acest decembrie se dovedeste insuficient pentru a rezolva criza de finantare a Uniunii – in special pe cea din Italia – iar criza datoriilor UE se va intoarce sa se razbune pe la mijlocul anului viitor.
Drept raspuns, pietele de actiuni vor reactiona si vor scadea cu 25% in cazul plasamentelor short, punand politicienii in situatia de a declara o „bank holiday” extinsa, inchizand toate pietele exchange si bancile pentru o saptamana, sau chiar mai mult.
[b]3. Un candidat inca neanuntat va ajunge la Casa Alba[/b]
In 1992, miliardarul texan Ross Perot a reusit sa profite de recesiunea economica si de dezgustul populatiei fata de clasa politica americana si a obtinut 18,9% din voturi. Au trecut trei ani cu Obama si constatam ca putine s-au schimbat. A crescut insa sentimentul deziluziei fata de intreg sistemul politic american, ceea ce face sa existe un context mai benefic ca niciodata pentru un al treilea candidat. Cineva cu un program solid orientat catre schimbari reale ar putea aparea la inceputul anului si ar putea obtine presedintia in noiembrie 2012, in ceea ce s-ar putea numi cele mai importante alegeri din istoria SUA, adunand 38% din votul popular.
[b]4. Australia intra in recesiune[/b]
Efectele valului gigantic de incetinire economica in zona Asia-Pacific se vad astazi si in Vest, imping alte state in recesiune. Daca era o tara dependenta de bunastarea Chinei, acea tara este Australia, cu puternica ei dependenta de minerit si resurse naturale. Si, cum cererea adresata Chinei pe aceste ramuri industriale s-a diminuat, Australia este impinsa catre recesiune, recesiune care va fi exacerbata de crahul imobiliar care se va produce si acolo in sfarsit, la cinci ani fata de restul lumii civilizate.
[b]5. Acordurile Basel III si regulamentele vor provoca nationalizarea a 50 de banci centrale[/b]
De indata ce vom intra in 2012, presiunea asupra sistemelor bancare va creste pe masura ce noile cereri de capital se vor inmulti rapid, iar noile regulamente vor cere bancilor sa reduca repede leverage-ul. Asta va crea niste vanzari spectaculoase de asseturi bancare pe piata, de vreme ce numaram cumparatorii pe degete.
O posibila inghetare a pietei interbancare europene ii va forta pe cei care economisesc sa intre in vrie si sa faca retrageri masive. Peste 50 de banci centrale vor ajunge in contabilitatea guvernamentala, iar cateva cunoscute banci comerciale vor inceta sa existe.
[b]6. Suedia si Norvegia vor deveni noul paradis bancar, inlocuind Elvetia[/b]
Asa cum am vazut in cazul Elvetiei, sa devii un paradis bancar intr-o lume a bancilor centrale aflate in cadere poate crea multe riscuri economiei nationale respective. Pietele de capital ale statelor despre care vorbim sunt incomparabil mai mici decat ale Elvetiei, insa elvetienii si devalorizeaza agresiv moneda nationala, iar administratorii fondurilor isi cauta noi „paradisuri”. Investitiile in obligatiunile emise de guvernele celor doua tari le-au facut atat de populare incat dobanzile pe 10 ani sunt cu 100 de puncte baza sub clasicele obligatiuni de stat emise de Germania.
[b]7. Banca Centrala Elvetiana castiga si propulseaza EUR/CHF la 1,50[/b]
Insistenta cu care Elvetia lupta impotriva aprecierii propriei monede va continua sa dea rezultate in 2012. Cu indicii fundamentali elvetieni – in special cei legati de exporturi – in suferinta in 2012 mai ales din cauza intaririi francului in trecut, Banca Centrala Elvetiana si guvernul elvetian vor mai indura ceva pentru a preveni pagube colaterale si mai mari si vor introduce extensii ale actualelor programe, poate chiar si dobanzi negative pentru a impiedica „evaporarea” capitalului din Elvetia si a duce euro/franci elvetieni la un maxim de 1,50 in 2012.
[b]8. USD/CNY creste cu 10 procente, la 7,00[/b]
Pe masura ce se diminueaza veniturile din orasele fantoma cu milioane de locuitori ale Chinei, iar exportatorii se lupta cu marginile de profit infime odata cu cresterea monedei nationale chineze, aceasta tara este in pragul unei „recesiuni”, ceea ce inseamna crestere economica de 5-6%. Politicienii de la Beijing vor sa-i salveze pe exportatori permitand CNY (renminbi-ul chinezesc) sa scada in fata dolarului american – ancorat in propria zona de siguranta, in pofida unei incetiniri a economiei globale si a unei crize a datoriilor in plina desfasurare in Europa – aducand raportul la 7,00, deci o crestere cu 10 procente.
[b]9. Indexul Dry creste cu 100 procente[/b]
Preturile scazute ale titeiului in 2012 ar putea duce la cresterea indicelui baltic Dry, odata cu scaderea costurilor de operare. Ne asteptam ca Brazilia si Australia sa-si extinda reteaua de furnizori de minereu de fier, ducand la o scadere a preturilor si mai pronuntata si, in consecinta, la importuri crescute din China pentru a-si satisface insatiabila productie industriala. Vom avea, asadar, o cerere exploziva de minereu de fier.
[b]10. Pretul graului se va dubla in 2012[/b]
Pretul graului CBOT se va dubla in 2012 dupa ce, in 2011, vom inregistra cele mai proaste recolte. Cu 7 miliarde de suflete care trebuie hranite pe Pamant si tiparnitele de bani la capacitate maxima, vremea nefavorabila in toata lumea a transformat anul acesta intr-unul teribil pentru agricultura. In special graul va avea de suferit, mai ales din cauza investitiilor speculative care vor duce pretul undeva catre cea mai ridicata pozitie inregistrata in 2008.
„Predictiile Socante au fost pregatite in spiritul incurajarii investitorilor sa gandeasca outside the box si sa se pregateasca pentru evenimente surprinzatoare. A gandi outside the box este rareori un exercitiu confortabil, dar la fel de neplacut este sa te trezesti cu o surpriza urata pentru care nu erai pregatit deloc”, a declarat Steen Jakobsen, chief economist la Saxo Bank.
„Daca se vor adeveri cateva dintre ele, [b]2012 va deveni un an de cotitura[/b]. Ne dorim sa nu avem dreptate in judecatile noastre negative, insa asta se va intampla numai daca se va schimba ceva in paradigma manipulata de guverne si bancile centrale”, a adaugat acesta.
Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online. Banca are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.