Banca a reusit sa incheie 2009 pe profit, unul mai scazut insa decat castigul din 2008, de 16,8 milioane de euro, a aratat Gabriels. RBS a diminuat anul trecut activele, incercand sa curete portofoliul de detinerile mai putin performante.
„Am redus in special creditele negarantate. In plus, nu am mai prelungit anumite facilitati de credit, pentru ca le-am considerat riscante. Credem ca portofoliul de credite a scazut cu circa 40-50 de mil. de euro anul trecut”, a declarat CEO-ul bancii.
Pe partea de clienti persoane fizice, multe din cererile de creditare adresate indicau o calitate „indoielica” a clientilor, ceea ce a deteminat in multe cazuri banca sa refuze acordarea creditului.
„Facem clientului un scoring in functie de care acesta poate primi trei variante de raspuns pentru acordarea de credit: da, nu, sau poate. Anul trecut am avut o multime de ‘poate’. Banca noastra se adreseaza clientilor premium, asa ca au fost destule cereri pe care am fost nevoiti sa le refuzam”, a precizat Gabriels.
Cu toate acestea, RBS a explotat fiecare cerere viabila de creditare. „Pe partea de corporate nu ne-am ferit de domenii precum bunuri de larg consum, auto, si daca a fost cazul, am finantat”, a adaugat Gabriels.
Acesta recunoaste insa ca exista un sector de care banca nu s-a apropiat in 2010: real estate. De altfel, banca a obtinut profit in special datorita faptului ca a avut o expunere pe domeniul imobiliar este destul de redusa, completeaza el.
2010 va fi anul depozitelor
RBS isi propune reluarea cresterii business-ului pentru 2010, ceea ce presupune insa existenta unor surse proprii, atrase prin depozite, pe langa liniile de credit de la banca mama.
„Avem o linie de credit furnizata de la grup, dar vrem totodata sa atragem mai multe resurse”, a declarat Gabriels.
Cresterea depozitelor nu va fi insa realizata neconditionat, ci in functie de cererea pentru plasarea resuselor, a completat acesta, mentionand ca la finele lui 2009 nivelul depozitelor il depasea pe cel al creditelor in portofoliul bancii.
„Pentru a atrage resursele necesare, vom incerca sa ne plasam in primele 5 locuri cu dobanzile la lei si la euro. Daca vom avea nevoie de lichiditati si vor fi persective sa ne extindem, atunci vom creste ratele la depozite. Daca nu, le vom scadea. Ne vom juca astfel in functie de cum vom evolua pe partea de active”, a subliniat seful RBS.
In prezent, spune acesta, majoritatea depozitelor bancii sunt atrase de la clientela corporate, in special institutii financiare si firme private. „Vrem sa fim insa mai putin dependenti de aceste sume mari, care se pot epuiza de la o zi la alta. As prefera sa am 100.000 de clienti cu depozite de cate 5.000 de euro, decat cativa care sa aiba depozite de milioane”, a declarat Gabriels.
„Romania va parcurge 2-3 ani de criza”
El crede ca Romania va reveni la un nivel de crestere similar celui de dinainte de criza, singura necunoascuta fiind perioada in care tara va reusi sa se redreseze.
„Sunt mai pesimist decat restul lumii si cred ca va trece ceva timp pana cand economia va reveni la acel ritm de crestere si cred ca va trebui sa parcurgeti cei 2-3 ani de criza. In ceea ce priveste 2010, sunt de parere ca in prima jumatate situatia va continua sa fie complicata, iar in a doua jumatare lucrurile se mai redreseaza”, a spus Johan Gabriels
In timp ce pietele vestice vor avea, in perioada crizei, scaderi ale economiei relativ usoare, dupa care vor urma cresteri scazute, scaderea Romaniei va fi agresiva, urmata de o crestere ampla, crede acesta.
Banca a fost scoasa la vanzare anul trecut, dar tranzactia nu s-a concretizat din cauza pretului mic oferit de clienti. Gabriels spune ca intentia de vanzare este inca actuala.
RBS Romania are in prezent circa 150.000 de clienti retail si 2.200 de clienti corporate.
La sfarsitul lui 2008, banca avea active in valoare de 9,14 miliarde de lei (2,5 miliarde euro), controland aproape 3% din piata. Capitalurile proprii insumau, tot la finalul lui 2008, circa 603 milioane lei (165,65 milioane euro). In 2008, RBS a obtinut un profit net de aproximativ 62 milioane lei (16,8 milioane euro).
Tot la finele lui 2008, creditele bancii insumau circa 1 miliard de euro, in timp ce depozitele 1,6 miliarde euro.