- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cererea corporatiilor pentru credite pe termen scurt pare sa fi atins punctul minim

18 Feb, 18:56 • Redactia DailyBusiness
Cererea de credite pe termen scurt din partea corporatiilor ar putea sa fi atins minimul in ultimul trimestru din 2009, insa in cazul IMM tendinta descrescatoare va continua si in primul trimestru din 2010, mai pronuntat pentru creditele pe termen lung, potrivit unui sondaj BNR in randul bancilor.
Cererea corporatiilor pentru credite pe termen scurt pare sa fi atins punctul minim

„In structura, primele semnale pozitive provin dinspre corporatii. Cererea de credite pe termen scurt din partea acestora ar putea sa fi atins minimul in trimestrul patru 2009. In cazul IMM-urilor, tendinta descrescatoare continua, usor mai pronuntat in cazul creditelor pe termen lung. Bancile anticipeaza ca cererea de credite pe maturitati indelungate se va reduce si in trimestrul unu 2010”, se arata intr-un sondaj realizat de BNR in randul primelor 10 banci de pe piata, conform cotei de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei, potrivit Mediafax.

BNR precizeaza ca, la nivel agregat, cererea de credite noi se mentine pe tendinta de scadere moderata pe care s-a inscris la inceputul anului 2009, in pofida asteptarilor de stopare a acestei evolutii.

Procentul net al bancilor care au semnalat din nou o restrangere a cererii de credite a fost de aproximativ 45%, dar bancile se asteapta ca declinul cererii sa se reduca in trimestrul unu 2010. In opinia acestora, riscul de credit este in crestere la nivelul intregii economii, cu exceptia sectorului energetic. Sectoarele economice cel mai putin afectate sunt agricultura, transporturile si comunicatiile.

BNR noteaza ca, in ceea ce priveste evolutia riscului de credit, semnalul mai puternic vine din zona corporatiilor, unde procentul net al bancilor care vad o inrautatire a conditiilor acestora a depasit 50%. In privinta IMM-urilor, majorarea riscurilor este sesizata de aproximativ 60% din creditori, situatia prezenta la toate raportarile in ultimul an.

„Riscurile asociate companiilor au sporit la nivelul intregii economii. In opinia bancilor, cele mai riscante sectoare de activitate sunt constructiile, tranzactiile imobiliare si, mai
recent, industria. Corporatiile prezinta pentru prima data riscuri in crestere semnificativa”, mentioneaza BNR.

Referitor la conditiile de creditare pentru companiile nefinanciare, la nivel agregat, standardele au fost usor inasprite in ultimul trimestru al anului trecut. Procentul net al bancilor ce au adoptat asemenea masuri a fost de 13%, restul bancilor neconsiderand oportuna o noua revizuire, desi asteptarilor lor anterioare nu indicau acest lucru.

Termenii creditarii pe care bancile i-au modificat in trimestrul patru au vizat in principal inasprirea altor clauze contractuale decat cele legate de costul, garantiile sau maturitatea
finantarii.

In structura, inasprirea usoara a standardelor de creditare a fost nediferentiata in functie de marimea firmei (IMM-uri vs. corporatii). Evolutiile anterioare defavorizau accesul la finantare al IMM-urilor comparativ cu cel al corporatiilor, urmare perceptiei mai mici la risc in cazul celor din urma.

Procentul net al bancilor care semnaleaza o inasprire a standardelor pentru creditele pe termen lung este de 30%, asteptarile fiind ca nu vor mai avea loc modificari pentru creditele pe termen scurt.

Potrivit BNR, factorii principali care au condus bancile la modificarea standardelor de creditare au fost asteptarile privind situatia economica generala, riscul asociat industriei in care activeaza compania si riscul asociat colateralului/garantiei solicitate.

In ceea ce priveste creditele pentru consum, bancile nu intrevad o revigorare a cererii in primul trimestru din 2010, desi aceasta a intrat in ultimul trimestru din al anului trecut in teritoriu pozitiv, dupa ce a inregistrat scaderi succesive in ultimele patru trimestre.

„Prudenta bancilor vis-a-vis de creditul destinat consumului este alimentata, in egala masura, de urmatorii factori: riscul asociat bonitatii clientilor, riscul asociat colateralului/garantiilor, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR”, se arata in raport.

Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei este efectuat trimestrial de catre BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci, alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare. Opiniile acopera evolutiile din ultimele trei luni si asteptarile privind urmatoarele trei luni.

Raspunsurile la intrebari sunt analizate din perspectiva soldului conjunctural (procent net). Soldul conjunctural este calculat tinandu-se cont de cota de piata a bancilor respondente.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături de Patriarhul Daniel. Când va avea loc marele eveniment
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături ...
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe rafturi!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe ...
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo transferă bani în conturi de Revolut străine
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo ...
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...