- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cererea interna, nu exportul, ne va duce la crestere economica

29 Jun, 11:25 • adrian.mihaltianu
Cresterea economica a tarii din urmatoarele trimestre se va baza probabil pe cererea interna si nu pe exporturi, in conditiile in care exportul este afectat de criza din zona euro, se arata in raportul Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) - Summer 2012.
Cererea interna, nu exportul, ne va duce la crestere economica

„Peste 70% din exporturile romanesti sunt adresate pietelor din UE, iar criza din zona euro indica perspective slabe pentru cresterea valorii nominale a acestora pe termen scurt. De aceea, orice crestere economica a tarii din urmatoarele trimestre se va baza probabil pe cererea interna”, potrivit Raportului.

Conform analistilor Ernst & Young, cheltuielile de consum, cel mai probabil, se vor restrange pe masura ce populatia va incerca sa descarce din povara datoriilor. Acest lucru va fi contrabalansat de cresterea veniturilor reale pe fondul scaderii inflatiei si al planurilor Guvernului de a creste salariile bugetare.

Rezultatele care reies din modelarea EEF pentru Romania indica o [b]crestere a cererii interne[/b] de 1,3% in 2012 si de 2,8% in 2013. Mai mult decat atat, EEF arata ca investitiile ar putea reprezenta un stimul important al cresterii in Romania, deoarece tara are nevoie de modernizarea infrastructurii.

PIB-ul Romaniei a [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/de-ce-a-scazut-economia-romaniei-cu-0-1-in-primul-trimestru-77219/]scazut cu 0,1%[/url] in primul trimestru din 2012 fata de cel precedent.

[b]Europa intre austeritate si nevoia de crestere[/b]

„Summer 2012” porneste de la premisa ca programul de austeritate al Greciei va continua si ca celelalte state membre ale zonei euro, precum Spania si Italia vor evita turbulente financiare semnificative in perioada urmatoare.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, aversiunea fata de riscuri a pietelor financiare, a companiilor si a populatiei se va ameliora catre sfarsitul lui 2012, desi nivelul total al productiei zonei euro se estimeaza ca va scadea cu 0,6% anul acesta.

[b]O eventuala revenire in 2013 va fi modesta[/b], avand in vedere multiplele problematici cu care se confrunta zona euro, fiind prognozata o crestere de doar 0,4%. Pe masura ce constrangerile fiscale se relaxeaza in 2014, EEF prognozeaza ca zona euro va inregistra cresteri de 1,7% in 2014, si de 2% in 2015 si 2016.

„Pentru unii, dilema alegerii intre austeritate si crestere are un raspuns imediat, ceea poate indica o simplificare periculoasa. Avand in vedere expunerea bancilor din zona euro pe datoriile suverane, este clar ca stabilitatea fiscala este mai inter-conectata ca niciodata cu stabilitatea sistemelor financiare. Prin urmare, stabilitatea fiscala este o componenta cheie in recuperarea sanatatii sectorului bancar si in obtinerea finantarii pentru investitii si crestere”, a declarat Marie Diron, consultant economic senior al Ernst & Young Eurozone Forecast.

Intr-adevar, elementele politicii fiscale pot fi ajustate intr-o maniera care sa incurajeze cresterea. Structura cheltuielilor guvernamentale poate fi modificata la nivel national pentru a stimula cresterea cheltuielilor pentru investitii. Acele regiuni ale zonei euro care sunt mai stabile din punct de vedere fiscal isi pot relaxa planurile de consolidare pentru a stimula cererea interna, sprijinind astfel relansarea activitatii in alte regiuni.

O alta componenta cheie a strategiei de crestere trebuie sa fie dezvoltarea comertului cu pietele emergente – Germania se bucura deja de o crestere substantiala a exporturilor de bunuri de capital catre China si alte zone, insa celelalte tari nu pot spune asta. Este o provocare, in special pentru Italia si Spania, dar vor urma si altii, se mai arata in raport.

Pe de alta parte, Germania ar putea fi nevoita sa accepte salarii si inflatie interna crescuta pentru a-si asigura o competitivitate continua la periferia Uniunii Europene. Acest lucru a fost acceptat ca o solutie pe termen scurt in Germania, dar este inca nesigur cat de durabil va fi.

Pe cat de importanta este rezolvarea problemelor zonei euro pe termen scurt, cei care definesc politicile publice nu trebuie sa piarda din vedere problemele fundamentale pe termen lung.[b]Europenii vor trebui sa analizeze atent viitorul lor economic[/b], chiar si dupa incheierea acestei perioade de incertitudine, cand se va reveni la o oarecare stabilitate. Productivitatea in majoritatea Europei este in urma fata de cea a altor regiuni din lume, iar acest lucru, combinat cu existenta unei populatii imbatranite, ridica niste intrebari serioase, spun oficialii Ernst & Young.

Prognozele si analizele prezentate de Ernst & Young Eurozone Forecast se bazeaza pe modelul Bancii Centrale Europene (BCE) pentru economia zonei euro. Acest model inglobeaza cele mai avansate teorii si tehnici economice si este folosit de BCE pentru a realiza prognozele sale trimestriale pentru zona euro.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011.

In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 460 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Compania are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și pe Șucu”
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și ...
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul gol
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul ...
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul lucrează pentru ele
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul ...
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite și reîncălzite
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite ...
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale de cablu
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale ...
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul trecut!
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul ...
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte magazine au asta”
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte ...
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă și bonuri de masă
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă ...
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat copiii și și-a pus deoparte niște bunuri”
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat ...
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce controale stricte!
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce ...
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România