- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cererea pentru credite se va mentine ridicata si in 2007

06 Nov, 18:30 • Redactia DailyBusiness
Masurile BNR de inasprire a politicii monetare nu vor frana foarte mult creditele , care vor creste cu 24,3% in 2007, datorita majorarii veniturilor gospodariilor si a apetitului ridicat pentru consum, dar si a investitiilor private, se arata intr-un studiu realizat de grupul financiar italian Unicredito.
Cererea pentru credite se va mentine ridicata si in 2007

Volumul total al creditelor acordate de bancile comerciale din Romania va ajunge in 2007 la peste 32 de miliarde de euro, fata de un nivel de circa 25,4 miliarde de euro la finele acestui an.

„Cresterea veniturilor gospodaresti si apetitul ridicat pentru consum, impreuna cu activitatea promitatoare din sectorul corporatist vor face ca cererea pentru credite sa se mentina ridicata anul viitor, in ciuda politicii monetare restrictive ale BNR, si nu ne asteptam ca rata de crestere a imprumuturilor sa coboare sub 24%”, se arata in studiul „New Europe Banking Outlook”, realizat de Unicredito.

Comparativ cu celelalte tari din regiune, Romania pastreaza si la anul cel mai ridicat ritm de crestere a creditarii, dupa Rusia, cu o crestere estimata la circa 34%.

Pentru acest an, analistii Unicredito estimeaza o crestere a volumului creditelor cu peste 40,7%.

„Activitatea de creditare a continuat sa se extinda peste asteptari in 2006, datorita performantelor notabile din economie si a consumului inca ridicat. Eforturile facute de BNR in acest an pentru temperarea creditarii vor contribui la incetinirea ritmului de crestere al imprumuturilor la circa 41%, pana la finele anului”, se arata in raport.

Principalul motor de crestere a creditarii vor fi in continuare imprumuturile acordate populatiei, care se vor majora anul viitor cu 35%, comparativ cu o rata de crestere de 65% in acest an. Creditele acordate companiilor vor avansa in 2007 cu 18%, fata de 30,8% in 2006.

Pe segmentul de retail, cele mai dinamice vor fi in continuare creditele de consum, pentru care se estimeaza o crestere de aproape 38% in 2007, dupa un avans estimat la circa 75% in acest an. Creditele ipotecare, pentru care in acest an se estimeaza o crestere de 35,7%, se vor majora anul viitor cu 24,2%.

„Creditele de consum raman motorul cresterii creditelor acordate populatiei. Deficitul de lucuinte noi si cresterea semnificativa a pretului proprietatilor in comparatie cu veniturile populatiei, vor face ca locuintele sa fie mai putin accesibile. In aceste conditii, cresterea creditelor ipotecare se va mentine sub potential”, sustin analistii Unicredito.

Acestia se asteapta ca si depozitele atrase de bancile comerciale sa inregistreze un ritm de crestere mai redus, de circa 16%, fata de 17,6% in acest an. Ritmul de crestere al depozitelor bancare s-a redus puternic in acest an, fata de un nivel de 34,2% in 2005.

„Dobanzile tot mai mici si cresterea rapida a consumului si a investitiilor au erodat ritmul de crestere al economisirii. In 2007, ne asteptam ca imbunatatirea dobanzilor oferite la depozite, in urma politicii monetare mai stranse, sa conduca la o incetinire nesemnificativa a ritmului de crestere al depozitelor atrase”, considera specialistii Unicredito.

Spreadurile (diferenta dintre dobanzile percepute de catre banci la credite si cele oferite la depozite) vor continua sa scada, potrivit Unicredito, din cauza politicilor monetare restrictive. Pentru anul viitor, spreadul este asteptat sa se reduca la circa 6,3%, fata de 7,2% in acest an.

„Dobanzile la credite au continuat sa scada pe parcursul acestui an, din cauza concurentei ridicate in special pentru acordarea de credite in lei. Noi scaderi ale dobanzilor la imprumuturi sunt asteptate pe termen mediu, pana in prima parte a lui 2007, cand aceasta tendinta va fi stopata de inasprirea politicii monetare. Dobanzile la depozite s-au adaptat mai repede politicii BNR si este de asteptat ca acestea sa creasca usor anul viitor, datorita nevoii de finantare a bancilor, in conditiile in care nivelul creditelor acordate va depasi nivelul depozitelor atrase”, se arata in studiul Unicredito.

Tendinta de reducere a spreadului se intalneste la nivelul inregii regiuni, bancile romanesti beneficiind in continuare de spreaduri mai bune decat in majoritatea tarilor din regiune.

Acesta este si unul din motivele pentru care profiturile bancilor comerciale romanesti inregistreaza un ritm de crestere mai mare decat in tarile din jur.

Pentru anul viitor, se estimeaza ca profiturile nete din sectorul bancar romanesc vor insuma 891 de milioane de euro, fata de 783 de milioane de euro in acest an, ritmul de crestere fiind de 13,8%. Cele mai ridicat ritmuri de crestere a profiturilor sunt asteptate in Rusia (21,3%) si Turcia (17,1%), Romania situandu-se pe locul al treilea la acest capitol.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am putut să văd în viața mea”
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am ...
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte împărtășesc aceeași frică
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte ...
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se prăbușește totul în jurul meu”
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se ...
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan nu sunt susținuți de AUR. Îl susținem pe Călin Georgescu
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan ...
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum îl recunoaștem
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum ...
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, în timp ce străinii își deschid larg buzunarele
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, ...
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod ...
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt penali cu acte în regulă”
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt ...
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri de taxe, inclusiv TVA, oricât și-ar tatua Marcel Ciolacu pe mână”
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri ...
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele lucrate şi nivel TABEL
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele ...
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă de „ordonanța trenuleț”
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă ...
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin Antonescu, cu 22-24%, şi Nicuşor Dan, cu 16-18%
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin ...
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă acum o călătorie cu metroul sau cu autobuzul STB
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă ...