Volumul total al creditelor acordate de bancile comerciale din Romania va ajunge in 2007 la peste 32 de miliarde de euro, fata de un nivel de circa 25,4 miliarde de euro la finele acestui an.
„Cresterea veniturilor gospodaresti si apetitul ridicat pentru consum, impreuna cu activitatea promitatoare din sectorul corporatist vor face ca cererea pentru credite sa se mentina ridicata anul viitor, in ciuda politicii monetare restrictive ale BNR, si nu ne asteptam ca rata de crestere a imprumuturilor sa coboare sub 24%”, se arata in studiul „New Europe Banking Outlook”, realizat de Unicredito.
Comparativ cu celelalte tari din regiune, Romania pastreaza si la anul cel mai ridicat ritm de crestere a creditarii, dupa Rusia, cu o crestere estimata la circa 34%.
Pentru acest an, analistii Unicredito estimeaza o crestere a volumului creditelor cu peste 40,7%.
„Activitatea de creditare a continuat sa se extinda peste asteptari in 2006, datorita performantelor notabile din economie si a consumului inca ridicat. Eforturile facute de BNR in acest an pentru temperarea creditarii vor contribui la incetinirea ritmului de crestere al imprumuturilor la circa 41%, pana la finele anului”, se arata in raport.
Principalul motor de crestere a creditarii vor fi in continuare imprumuturile acordate populatiei, care se vor majora anul viitor cu 35%, comparativ cu o rata de crestere de 65% in acest an. Creditele acordate companiilor vor avansa in 2007 cu 18%, fata de 30,8% in 2006.
Pe segmentul de retail, cele mai dinamice vor fi in continuare creditele de consum, pentru care se estimeaza o crestere de aproape 38% in 2007, dupa un avans estimat la circa 75% in acest an. Creditele ipotecare, pentru care in acest an se estimeaza o crestere de 35,7%, se vor majora anul viitor cu 24,2%.
„Creditele de consum raman motorul cresterii creditelor acordate populatiei. Deficitul de lucuinte noi si cresterea semnificativa a pretului proprietatilor in comparatie cu veniturile populatiei, vor face ca locuintele sa fie mai putin accesibile. In aceste conditii, cresterea creditelor ipotecare se va mentine sub potential”, sustin analistii Unicredito.
Acestia se asteapta ca si depozitele atrase de bancile comerciale sa inregistreze un ritm de crestere mai redus, de circa 16%, fata de 17,6% in acest an. Ritmul de crestere al depozitelor bancare s-a redus puternic in acest an, fata de un nivel de 34,2% in 2005.
„Dobanzile tot mai mici si cresterea rapida a consumului si a investitiilor au erodat ritmul de crestere al economisirii. In 2007, ne asteptam ca imbunatatirea dobanzilor oferite la depozite, in urma politicii monetare mai stranse, sa conduca la o incetinire nesemnificativa a ritmului de crestere al depozitelor atrase”, considera specialistii Unicredito.
Spreadurile (diferenta dintre dobanzile percepute de catre banci la credite si cele oferite la depozite) vor continua sa scada, potrivit Unicredito, din cauza politicilor monetare restrictive. Pentru anul viitor, spreadul este asteptat sa se reduca la circa 6,3%, fata de 7,2% in acest an.
„Dobanzile la credite au continuat sa scada pe parcursul acestui an, din cauza concurentei ridicate in special pentru acordarea de credite in lei. Noi scaderi ale dobanzilor la imprumuturi sunt asteptate pe termen mediu, pana in prima parte a lui 2007, cand aceasta tendinta va fi stopata de inasprirea politicii monetare. Dobanzile la depozite s-au adaptat mai repede politicii BNR si este de asteptat ca acestea sa creasca usor anul viitor, datorita nevoii de finantare a bancilor, in conditiile in care nivelul creditelor acordate va depasi nivelul depozitelor atrase”, se arata in studiul Unicredito.
Tendinta de reducere a spreadului se intalneste la nivelul inregii regiuni, bancile romanesti beneficiind in continuare de spreaduri mai bune decat in majoritatea tarilor din regiune.
Acesta este si unul din motivele pentru care profiturile bancilor comerciale romanesti inregistreaza un ritm de crestere mai mare decat in tarile din jur.
Pentru anul viitor, se estimeaza ca profiturile nete din sectorul bancar romanesc vor insuma 891 de milioane de euro, fata de 783 de milioane de euro in acest an, ritmul de crestere fiind de 13,8%. Cele mai ridicat ritmuri de crestere a profiturilor sunt asteptate in Rusia (21,3%) si Turcia (17,1%), Romania situandu-se pe locul al treilea la acest capitol.