„Am decis amanarea discutarii memorandumului cu FMI pentru luni, la ora 13:00, in urma solicitarii sindicatelor. Patronatele sunt de acord cu aceasta amanare”, a spus Costache, citat de Mediafax.
Liderii confederatiilor sindicale au cerut miercuri presedintelui CES sa amane pentru luni sedinta plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit inca datele de la Ministerul Finantelor privind cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.
Presedintii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic si Social in cazul scrisorii de intentie cu FMI.
Sindicatele au propus ca vineri sa lucreze comisia de specialitate a CES, iar intrunirea extraordinara a plenului Consiliului sa fie reprogramata pentru luni, in cazul in care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.
Liderii sindicali au precizat ca CES nu poate da un aviz in cazul scrisorii de intentie cu FMI daca cei 15 reprezentanti ai sindicatelor in Consiliu nu participa la sedinta plenului.
Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de CES si fara acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului, Florian Costache.
CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern.
Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.
O misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. In urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de aproape 900 milioane euro.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.