Pe o scara de la 1 la 9, masurile de combatere a crizei financiare si economice adoptate in Romania au fost evaluate cu nota 1,3, punctaj rezultat in urma centralizarii opiniilor a 12 economisti din Romania, intervievati de CESifo, relateaza Mediafax.
Singura tara din Europa cu o clasare mai slaba este Letonia, cu nota 1, iar la nivel mondial doar Bolivia, Guatemala si Venezuela au mai obtinut evaluari inferioare, scorul acestor state fiind tot 1.
Norvegia a obtinut cea mai ridicata nota, 7,4, niciun stat din lume nereusind sa depaseasca acest nivel si sa se apropie de scorul maxim.
Celelalte tari ale caror masuri anticriza au depasit nota 7 sunt China, Australia si Danemarca.
Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, au primit nota 5 de la economistii intervievati de CESifo pentru programele anticriza introduse.
Nota 1 reprezinta masuri insuficiente ca amploare si structura pentru a ameliora efectele crizei, nota 5 indica masuri „mai mult sau mai putin suficiente”, iar nota 9 reprezinta initiative absolut suficiente, precizeaza CESifo, un grup de cercetare patronat de Centrul pentru Studii Economice al Universitatii din Munchen si Institutul de Cercetare Economica Ifo, din Germania.
„Asteptarile economice pentru urmatoarele 6 luni (pentru tarile din regiune – n.r.) s-au imbunatatit datorita ameliorarii situatiei mondiale, insa se mentin in zona negativa”, se arata in studiul bazat pe concluziile sondajului „CESifo World Economic Survey” pentru trimestrul al 3-lea din acest an, realizat in luna august.
Sondarea economistilor a fost realizata de Ifo si de Camera Internationala de Comert din Paris.
Pe de alta parte, analiza CESifo arata ca Romania se numara printre statele cu cele mai putine restrictii de ordin juridic si administrativ pentru companiile straine, dar factorul de instabilitate politica poate deteriora mediul de afaceri pentru investitorii de peste granita.
In plus, circa jumatate dintre economistii intervievati considera ca firmele si companiile din Romania ar putea sa reduca masurile de combatere a coruptiei ca urmare a crizei financiare si economice, situatie intalnita si in Argentina, Turcia, Coreea de Sud, Portugalia, Taiwan, Bulgaria, Peru si Paraguay.