Creditul de pe card prezinta avantajul ca, daca rambursarea banilor se face in perioada de gratie, debitorul nu va avea de suportat niciun cost pentru banii imprumutati.
„Planificarea pas cu pas a veniturilor si cheltuielilor familiei va duce la o previzionare realista a capacitatii de cumparare ulterioare. Potrivit specialistilor, detalierea structurii cheltuielilor pe hartie poate genera o economie de minimum 10% a cheltuielilor lunare”, a mentionat Simona Tartacuta, marketing manager Cetelem IFN.
O modalitate ce poate ajuta eficient planificarea unui buget este impartirea cheltuielilor lunare in 3 categorii simple: obligatorii, cheltuieli dorite si cheltuieli neobligatorii, conform ghidului Cetelem.
In categoria cheltuielilor obligatorii pot intra: plata utilitatilor, a chiriei, alimentele, medicamentele, plata ratelor bancare sau a leasingului, facturile de telefon si TV, transportul si altele.
In categoria cheltuielilor dorite se pot include, spre exemplu, aparatele electronice moderne sau reinnoirea mobilierului. Acestea sporesc confortul zilnic, insa pentru ca depasi o perioada mai dificila pot suferi o amanare temporara.
„Incercati sa evitati cumparaturile impulsive! Se intampla uneori, ‘sa nu putem rezista’ in fata unei perechi de pantofi sau a unei posete ‘ultima moda’, dar e bine sa tinem cont de momentul in care facem acesta achizitie, unul diferit de etapele de crestere economica cu care ne obisnuisem, reflectata in cresteri salariale frecvente”, au spus reprezentantii Cetelem.
Lista cheltuilelilor neobligatorii poate fi privita ca o schimbare a modului de viata, daca ne gandim ca putem inlocui o iesire la restaurant cu prietenii cu o cina pregatita acasa, in maniera festiva.
Recomandare Cetelem: Luati credit in moneda in care sunteti platit
Este recomandabil ca in cazul in care va decideti sa contractati un nou credit, acesta sa fie in moneda in care sunteti platit, spun consultantii de specialitate.