Cheltuielile de consum din statele UE au inregistrat ritmuri diferite: in 13 state cheltuielile au scazut in termeni anuali, in timp ce in alte 14 state au crescut. Cresterile modeste inregistrate de cateva dintre marile economii europene (Germania: 1,8% si Spania: 1,6%) au fost compensate de scaderi in alte state cu economii importante (Italia:-2,8% si Marea Britanie:-0,4%), in timp ce in Franta cheltuielile de consum in ultimul trimestru din 2011 au variat extrem de putin (-0,1%). In Grecia, Irlanda si Portugalia s-a inregistrat un declin pronuntat al cheltuielilor de consum in T4 2011.
O evolutie pozitiva au avut din nou statele din Europa de Est, care si-au mentinut ritmul impresionant de crestere a cheltuielilor de consum. Estonia (9,8%), Lituania (9,7%), Letonia (6,7%) si Slovenia (6,1%) sunt printre statele cu cea mai buna perfomanta in ultimul trimestru din 2011.
Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, nu pe sentiment sau opinii, aceste date fiind ajustate ulterior cu volumul emiterilor de carduri Visa, preferintele de plata ale consumatorilor si inflatia. Spre deosebire de alti indicatori sau alte studii care au la baza sentimentul sau opiniile din anumite sectoare, acest Barometru reflecta cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luand in considerare tendinta tot mai mare a consumatorilor de a plati cu cardul, dat fiind ca 1 euro din fiecare 7 euro cheltuiti in Europa este platit cu un card Visa.
„Desi Barometrul indica un declin pentru prima oara in ultimii doi ani, tinand cont de contextul economic, situatia este probabil mai buna decat ne asteptam. Volumul cheltuielilor din T1 2012, impreuna cu impactul continuarii refinantarii statelor din zona euro vor avea un rol determinant in evaluarea gravitatii acestui declin. Totusi, tinand cont de cifrele din T4 2011, avem motive de optimism rezervat, deoarece nu exista inca semnele de declin sever in cheltuielile de consum care au caracterizat recesiunea din 2008-2009”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.
Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa – de debit, de credit si preplatite.
In Europa, sunt peste 445 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului incheiat in septembrie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1.700 miliarde euro. 14% din cheltuielile de consum la POS din Europa au fost facute cu un card Visa si aproape 80% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri Visa de debit.
Visa Europe este detinuta si condusa de peste 3.700 banci membre din Europa si a fost creata in iulie 2004. Visa Europe este independenta de corporatia globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa, ambele companii operand astfel incat sa asigure interoperabilitate globala. Fiind o organizatie europeana, Visa Europe este capabila sa raspunda rapid la cerintele specifice pietei bancare europene si clientilor – detinatori de carduri si comercianti, si sa implineasca obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevarata piata interna de plati.
Visa Europe a raportat pentru prima data venituri anuale de peste 1 miliard de euro in 2011, dupa ce in 2010 veniturile au fost de 878 milioane de euro.
Compania a obtinut un [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/frauda-bancara-mult-mai-mica-in-romania-fata-de-europa-vezi-de-ce-73102/ ]surplus inainte de impozitare[/url] de 241 milioane euro, de trei ori mai mare fata de anul anterior, cand a fost de 76 milioane de euro. Aceasta suma a fost retinuta in companie in vederea sustinerii capitalului si rezervelor, care s-au ridicat la 738 milioane euro.