Comparativ cu trimestrul anterior atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mari. In T3, veniturile pe gospodarie au fost de 2.231 lei, in timp ce cheltuielile au fost de 2.022 lei.
Pe persoana, in perioada octombrie-decembrie 2010, veniturile au fost de 797 lei, iar cheltuielile de 730 lei.
[img=1368][/img]
Din totalul veniturilor, cele banesti au fost, in medie de 1.906 lei lunar pe gospodarie (658 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 402 lei lunar pe gospodarie (139 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48,6% din veniturile totale ale gospodariilor, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de trimestrul trei).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul patru, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 25,3%, veniturile din agricultura cu 2,5%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,6% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,6%. O pondere importanta detin si veniturile in natura (17,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,6%).
Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.
In ultimele trei luni din 2010, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 30,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.
In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 61,7% din salarii, de 23,9% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8,4% din total.
In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,9% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 6,2% din veniturile gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (27,6%) si celor salariale (25,7%).
Cum au fost cheltuiti banii
Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul 2010, in medie, de 2.114 lei lunar pe gospodarie.
[img=1369][/img]
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.
Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 405 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 34 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 47,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii.
In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 20,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in T4, in medie, 40,8% din consumul gospodariilor.
O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul patru, a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).
La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,3%) si cele pentru educatie (0,7%).