„China este un investitor stabil pe pietele financiare europene si sunt sigur ca daca va fi nevoie de fondul de urgenta sau de mecanismul de stabilizare, am dori sa participam activ”, a spus Yi Gang.
Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, cu fonduri de 440 de miliarde de euro, este destinata sprijinirii tarilor indatorate din zona euro si se poate finanta de pe pietele internationale.
Fondul de 440 miliarde de euro face parte dintr-un program de 750 de miliarde de euro, care include o facilitate de 60 de miliarde de euro destinata tarilor Uniunii Europene (UE) din afara zonei euro care au probleme cu echilibrarea balantei de plati si o contributie de 250 de miliarde de euro a Fondului Monetar Internationa (FMI).
Recentele angajamente ale Chinei de a cumpara obligatiuni emise de Spania si Portugalia au ajutat deja la stabilizarea pietelor financiare si a euro.
Asistenta chineza ar trebui vazuta ca un proces pe termen mai lung, impus partial de propria necesitate de a-si diversifica investitiile, dar si de increderea in viabilitatea monedei europene.
In prezent, aproximativ un sfert din rezervele valutare de 2.850 de
miliarde de dolari ale Chinei sunt plasate in euro.