Jia Qinglin, presedinte al unui comitet din Parlamentul chinez, va vizita, totodata, Olanda si Germania.
„Speram ca tarile UE vor ajunge la un acord cuprinzator cat mai curand posibil si vor adopta masuri eficiente pentru a atenua criza datoriilor si a preveni extinderea acesteia”, a declarat Jiang Yu, purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe.
El a adaugat ca China are incredere in capacitatea Uniunii de a depasi problemele si a subliniat ca statul chinez a acordat tot sprijinul posibil tarilor din UE aflate in dificultate, prin canale bilaterale si multilaterale, relateaza Mediafax.
Agentia de presa chineza Xinhua a cerut Europei, intr-un comentariu, sa dea dovada de unitate.
„Este timpul ca liderii europeni sa renunte la calcule si targuieli si sa isi demonstreze intelepciunea si hotararea de a iesi din criza”, potrivit Xinhua.
Liderii UE s-au apropiat duminica de un acord privind recapitalizarea bancilor si au discutat despre cum sa consolideze Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, pentru a opri extinderea crizei.
Exista insa diferente notabile privind marimea pierderilor pe care detinatori privati de obligatiuni ale Greciei trebuie sa si le asume si cum sa fie majorata EFSF fara ca guvernele sa contribuie cu mai mult capital.
Deciziile finale trebuie luate pana la un al doilea summit UE programat pentru miercuri.
Cea mai probabila metoda pentru cresterea capacitatii financiare a EFSF ar fi folosirea fondului la furnizarea de garantii pentru obligatiuni, in paralel cu infiintarea unui vehicul special care sa atraga finantare din China sau Brazilia, au spus oficiali din UE.
Jiang a refuzat sa comenteze ideea, explicand ca ministerul pe care il reprezinta nu este abilitat sa raspunda la astfel de intrebari.
„In principiu, sustinem eforturile tarilor UE de rezolvare a crizei”, a spus ea.
Analistii se intreaba care ar putea fi motivul pentru care China ar vrea sa finanteze un astfel de vehicul (SPV) care ar inregistra pierderi in eventualitatea restructurarii datoriilor sau default-ului (incetare de plati) unui stat.
China are deja o expunere la datoriile tarilor din zona euro estimata la 600 de miliarde de euro, in urma investirii a 25% din rezervele valutare de 3.200 de miliarde de dolari in active in euro.
„Achizitiile viitoare ale Chinei de obligatiuni europene vor depinde de tipul obligatiunilor oferite, pentru tarile grav afectate de criza riscul este probabil prea mare”, a declarat He Fan, economist la institutul de cercetari Academia Chineza pentru Stiinte Sociale.
Astfel de achizitii ar putea avea loc printr-un cadru multilateral, de exemplu prin imprumutul de bani catre FMI, care sa cumpere datorii europene.
Investitiile substantiale intr-un nou SPV, chiar prin intermediul FMI, sunt in opinia analistilor prea costisitoare.