Inainte, inaltii oficiali chinezi au fost in Grecia, Spania, si Turcia, Ungaria, Italia. In 2009, China a investit 3,5 miliarde dolari in Europa (fata de 1,5 mld dolari in SUA). In 2010, sumele sunt de peste 10 ori mai mari.
Romania este ca de obicei, pe dinafara oricaror calcule, desi repet, in tarile din jur ca si in cele mai prost privite state europene (Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda) investitiile sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro.
Grecia
Unul din capii de pod ai investitiilor chineze. Prin intermediul gigantului public Cosco, China controleaza portul Pireu, care va deveni punctul principal de tranzit al marfurilor destinate pietei europene. Cinci miliarde de dolari au fost deblocati pentru armatorii greci pentru ca acestia sa cumpere vapoare made in China. Tot in Pireu va fi modernizata infrastructura feroviara, v-ati prins in ce scop.
Portugalia
Hu Jintao a ajuns aseara la Lisabona unde va sta doua zile. Am zis va sta ? Va sta pe naibii, se va ajita si va semna acorduri economice – in scopul de a sprijini Portugalia sa treaca peste dificultatile crizei financiare -, scrie presa locala. Azi se va intalni cu premierul Socrates
Polonia
Chinezii vor finanta autostrada Varsovia-Lodz, castigand o licitatie contestata de germanii de la BTP, acestia spunand ca (virgula) China subventioneaza practic constructia autostrazii si ca nu te poti bate cu preturile chinezilor. Finantarea constructiei apartine de asemenea sistemului bancar din China. Au mai fost semnate conctracte comerciale (mai ales in obtinerea de Cupru si in cea chimica)
Ungaria
Wen Jiabao, premierul chinez, l-a vizitat pe Orban, cu care a semnat (scrie presa chineza) o serie de acorduri care vor intari cooperarea bilaterala comerciala dintre cele doua state.
Irlanda
Proiectarea unui urias proiect industrial in Athlon, unde vor fi infiintate circa 8000 de locuri de munca
Franta
Hu Jintao a vizitat in noiembrie (3-6 nov) timp de 3 zile Franta, semnand contracte cu gigantul Airbus si in domeniul nuclear. In apropierea Ch?teauroux vor mai fi investite cateva sute de milioane de eruo intr-un proiect industrial.
Italia
China a demarat investitiile (cifrate la peste un miliard de euro) in constructia unui terminal cargo pe aeroportul din Roma. Premierul chinez a anuntat ca in urmatorii 4 ani, schimburile comerciale dintre cele doua tari vor atinge 100 de miliarde de dolari. Acum, ele sunt de circa 40 mld. de dolari.
Macedonia si Turcia
Investitii in infrastructura. Tronsoane de autostrada, constructii. Valoare estimata a investitiilor- 3 miliarde euro.
Marea Britanie
Banca Centrala a Chinei a cumparat actiuni in cadrul marilor jucatori financiari – HSBC, Tesco si chiar London Stock Exchange.
Germania
China a preluat cativa mici operatori aeroportuari pe segmentul cargo, iar in urma intalnirii dintre Merkel si premierul Jiabao, s-au semnat alte 10 contracte (in domeniul energiei, culturii, auto s.a.) in valoare totala de 5 miliarde de dolari
Prin investitiile facute de chinezi, frontul anti-yuan va fi fisurat, desigur. Ca sa nu ramana singura in fata dolarului, China pariaza pe economia europeana, ajutand-o cu o mana. Cu cealalta insa, isi vede extrem de bine propriile interese. Dar nu acesta este motivul principal al investitiilor chineze si nu asupra lui vreau sa ma opresc.
Important mi se pare altceva. Ca diplomatia romaneasca sau cine naibii se ocupa de chestiunile astea, nu e in stare sa aranjeze o vizita a premierului sau presedintelui chinez in tara noastra. Aia au bani de dat si se duc oriunde e de investit. Noua ne tremura buza dupa bani de investitii dar nu suntem in stare sa intindem mana dupa ei, de tampiti ce suntem.
Dupa ce „febra shoppingului” facut de China se va potoli, o sa ne trezim si noi ca ar fi trebuit, ca am fi putut si ca nu era rau daca…
Dar vom gasi ca intotdeauna, solutii. Vom chema o miorita, si-i vom spune printre lacrami si ohtaturi sa ne puna la cap un fluieras de fag/mult zice cu drag.