Creşterea economică a Chinei va rămâne în urmă faţă de restul Asiei pentru prima dată din 1990, potrivit noilor prognoze ale Băncii Mondiale, care evidenţiază problemele cauzate de politicile de zero Covid ale preşedintelui Xi Jinping şi prăbuşirea celei mai mari pieţe imobiliare din lume, scrie Financial Times
„China, care conducea redresarea după pandemie, plăteşte acum costul economic al bolii în cea mai infecţioasă manifestare a ei”, a spus Aaditya Mattoo, economistul şef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est şi Pacific, pentru Financial Times.
Te poate interesa și: Putin rămâne singur! Aliatii economici ai Rusiei, China și India îi cer presedintelui rus să încheie războiul din Ucraina
Autoritățile Chinei au stabilit o ţintă de PIB de aproximativ 5,5 la sută în acest an, care ar fi fost un minim al ultimelor trei decenii, dar perspectivele s-au deteriorat considerabil în ultimele şase luni.
Politica președintelui Xi Jinping de suprimare necruţătoare a focarelor de coronavirus prin blocări rapide şi teste în masă a restrâns mobilitatea şi a afectat activitatea consumatorilor, aşa cum sectorul imobiliar al Chinei – care reprezintă aproximativ 30% din activitatea economică – suferă un colaps istoric.
Oficialul Băncii Mondiale a spus că, în timp ce China dispune de „muniție imensă pentru a oferi stimulente puternice”, se pare că Beijingul a ajuns la concluzia că stimulul fiscal va fi slăbit de restricțiile zero-Covid. Datele vin pe fundalul unor preocupări mai ample că Xi – care urmează să asigure un al treilea mandat fără precedent ca lider al Partidului Comunist al Chinei luna viitoare – anulează dinamismul economic care a început în perioada reformelor lui Deng Xiaoping.
Banca Mondială și-a exprimat îngrijorarea că încetinirea pieței imobiliare a Chinei reprezintă o problemă „structurală” profundă. Pentru a reduce riscul imediat de contagiune din „turbulența” sectorului imobiliar, banca a spus că Beijingul trebuie să ofere mai mult sprijin de lichiditate dezvoltatorilor aflați în dificultate și garanții financiare pentru finalizarea proiectelor. Pe termen lung, însă, sunt necesare reforme fiscale pentru a oferi guvernelor locale surse de venituri dincolo de vânzările de terenuri, inclusiv un impozit pe proprietate.
Pe de altă parte, aşteptările pentru restul Asiei de Est şi Pacific s-au îmbunătăţit. Regiunea, cu excepţia Chinei, este aşteptată să crească cu 5,3% în 2022, faţă de 2,6% anul trecut, datorită preţurilor ridicate ale mărfurilor şi unei reveniri a consumului intern după pandemia de coronavirus.