„Una din aceste masuri, pe care
dorim sa o luam incepand cu semestrul doi, 1 iulie 2013 – reducerea
TVA pentru paine de la 24% la 9%. De asemenea, avem ca obiectiv
asumat rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala
pana in toamna, astfel incat sa simplificam, sa avem coerenta
cadrului legislativ fiscal”, a afirmat Chitoiu.
El a
spus ca bugetul pentru 2013 a fost construit in contextul
constrangerilor reprezentate de tintele asumate prin acordul cu
institutiile financiare europene si nu au putut fi implementate de la
inceputul anului toate masurile de guvernare.
„Anul 2013
– bugetul a fost construit fiind constransi de tintele asumate prin
acordul cu institutiile financiare europene si nu am putut sa
implementam de la inceputul anului toate masurile asumate prin
programul de guvernare, de reducere, relaxare a fiscalitatii, astfel
incat sa stimulam economia. Am inceput cu reforma administrativa,
astfel incat sa fim in masura ca prin reducerea impozitarii sa avem o
mai buna colectare a veniturilor la bugetul general consolidat”,
a sustinut ministrul Finantelor, citat de Agerpres.
Premierul
Victor Ponta a declarat luni ca reducerea TVA la paine de la 24% la
9% este posibila doar pe intreg lantul de productie (grau – faina –
paine), Guvernul urmand sa identifice pentru aplicarea acestei masuri
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fmi-cere-guvernului-sa-acopere-efectul-reducerii-tva-la-paine-89454/]aproximativ
250 de milioane de lei[/url].
„Nu se poate decat pe tot
lantul, asta stiu sigur. (Ar urma sa se aplice – n.r.) de la 1 iulie,
de la rectificare, pentru ca trebuie sa alocam vreo 250 de milioane
de lei din alta parte. Vreau sa incercam acest experiment. I-am
anuntat pe cei de la Fond si au spus ‘alocati bani din alta parte, nu
mergeti doar pe ideea ca veti recupera banii din evaziune fiscala'”,
a precizat Ponta.
Aurel Popescu, presedintele
Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN),
spune ca masura
de reducere a TVA la paine va trebui luata concomitent cu alte
doua masuri, respectiv controlul unitatilor si vanzarea painii doar
in magazine sau raioane specializate.
Aurel Popescu a
subliniat ca anul 2012 a fost cel mai prost an din
industria de panificatie, iar in primul trimestru din 2013
productia si vanzarea au scazut cu peste 10 procente.
Potrivit
Patronatului, scaderea TVA la paine la 9% ar contribui la diminuarea
evaziunii fiscale la 20%, iar bugetul statului ar suporta la faina
circa 76 milioane lei, iar la paine 17 milioane de lei, respectiv un
total de 94 de milioane de lei sau 25 de milioane de
euro.
Evaziunea fiscala in sectorul de morarit si
panificatie a depasit 70% la finele anului 2012, totalizand un
miliard de lei, respectiv 300 milioane de euro.
Citeste
si: Experimentul
TVA la paine. Cum spera statul sa ieftineasca alimentele si sa reduca
evaziunea