GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de tehnologii de productie si distributie a energiei, cu venituri de 21,8 mld. $ (15,9 mld. euro) in 2007. Compania activeaza in toate domeniile industriei energetice, inclusiv in domeniul resurselor regenerabile cum ar fi apa, energia eoliana, energia solara si biogazul, precum si al altor combustibili alternativi.
DailyBusiness: De ce considerati ca energia eoliana este cea mai viabila din randul energiilor verzi?
Rod Christie: In multe cazuri, produsa in cantitati mari, energia eoliana este cea mai viabila din punct de vedere economic. In plus, productia sa nu implica costuri cu combustibili, care sunt resurse limitate. Chiar daca investitia initila, de circa 1,5 milioane euro/MW, pare destul de mare, costul electricitatii produse din surse eoliene este mult mai redus decat al celei rezultate din alte surse.
DB: Ce opinie aveti cu privire la celelalte tipuri de energii alternative?
RC: GE Energy furnizeaza in Romania echipamente si tehnologii pentru toate tipurile de energii alternative. Cred ca in urmatorii cinci ani vom vedea o schimbare importanta in ceea ce priveste energia solara. Tehnologiile in acest domeniu avanseaza din ce in ce mai mult, pe fondul cresterii investitiilor.
DB: Cat de rapid ajung noile tehnologii General Electric in Romania?
RC: Orice produs pe care il avem este disponibil in Romania, imediat ce apare. Insa acestea trebuie sa se si potriveasca mediului local.
DB: Vreti sa detaliati?
RC: Avem unele produse care nu sunt adecvate pentru Romania si regiune in general. In schimb, General Electric a creat special pentru Europa turbinele eoliene de 2,5 MW. Aceste turbine indeplinesc cerintele Uniunii Europene, unde lipsa terenurilor limiteaza marimea proiectelor de parcuri eoliene. Astfel de turbine am putea livra anul viitor in Romania companiei Good Energies.
DB: Ce potential energetic de dezvoltare are Romania in comparatie cu celelalte tari din regiune?
RC: In regiune, Polonia are cel mai mare potential eolian, dupa care urmeaza Romania. In aceste tari, se pot folosi tehnologii eoliene noi, la scara larga, ceea ce poate genera o eficienta sporita. Spre comparatie, in Germania potentialul este mai redus, ca urmare a faptului ca energiile alternative au fost dezvoltate deja de cativa ani.
DB: Ce proiecte are GE Energy in Romania?
RC: In prezent, compania este implicata in doua mari proiecte de productie a energiei electrice din Romania. Primul proiect, in valoare de 400 milioane euro, este realizat impreuna cu Petrom, si vizeaza construirea uneia dintre cele mai mari centrale electrice pe baza de gaze naturale din regiune, la Brazi, judetul Prahova. Al doilea proiect se deruleaza chiar pe partea de energie eoliana.
DB: Care va fi contributia GE la centrala electrica de la Brazi?
RC: GE va contribui la realizarea acestei centrale, de 860 MW, prin furnizarea a mai multor echipamente, printre care doua turbine cu gaz, care incorporeaza cele mai noi elemente din flota GE.
DB: In ce consta al doilea proiect?
RC: Celalalt proiect vizeaza realizarea unui parc eolian de 250 MW in Dobrogea, ce va fi dezvoltat de Good Energies. Contributia GE Energy va consta in livrarea a 100 turbine eoliene, de 2,5 MW fiecare.