- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cine castiga din creditele \”exotice\”?

26 Oct, 17:32 • Redactia DailyBusiness
Franci elvetieni, yeni japonezi, forinti unguresti. Sunt valute dificil de gasit la casele de schimb romanesti. Totusi, bancile au inceput sa se lupte in credite in astfel de valute. Este o strategie de business sau o mutare de marketing bine ambalata?
Cine castiga din creditele  \exotice\?

Ofertele de creditare in valute exotice, croite in special pentru creditul imobiliar, le fac clientilor cu ochiul din cel putin un motiv: dobanzile sunt mai mici decat la creditele „clasice”, in euro, dolari sau lei. Un amanunt mai putin stiut (sau cel putin nu mereu la fel de clar comunicat de catre banci) este insa faptul ca riscul valutar poate fi ceva mai mare decat in cazul creditelor clasice. Cu alte cuvinte, este posibil ca dobanzile sa fluctueze ceva mai mult de-a lungul perioadei de rambursare.

Pe de alta parte, bancile spun ca ofera consultanta clientilor inainte ca acestia sa semneze pentru a primi astfel de credite. Nu este mai putin adevarat ca un client familiarizat cu „jocul” dobanzilor poate obtine un randament superior pe o perioada lunga de timp, daca alege un credit intr-o moneda exotica.

Francul elvetian, precum cartela Cosmote

OTP Bank a fost prima care a introdus francii elvetieni ca moneda de creditare la inceputul anului sub forma creditului imobiliar cu o dobanda anuala de 4,99%. Conducerea bancii a trebuit sa renunte la aceasta promotie in luna august, deoarece numarul de clienti atrasi a fost foarte mare, ponderea creditelor in franci elvetieni fiind de aproximativ 50% din totalul creditelor acordate in aceasta perioada, fapt care a generat costuri ridicate (o reactie asemanatoare cu renuntarea de catre operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania la campania promotionala „2.000 de minute”). OTP Bank ofera in continuare creditul in franci, dar a ridicat dobanda la 6,5%. In prezent, banca ungara ofera in franci elvetieni si credite de nevoi personale, cu o dobanda de 8%.

Profitand de aceasta cerere, si alte institutii bancare au introdus moneda elvetiana in portofoliul creditelor ipotecare. Bancpost ofera un imprumut pentru locuinte in franci elvetieni destinat persoanelor fizice, cu o dobanda variabila, de 6,5%. In cazul in care se opteaza pentru o dobanda fixa in primul an, apoi variabila, valoarea dobanzii este de 4,85%, pentru sume ce depasesc 80.000 de franci (circa 50.000 de euro) si de 5,35% pentru sume mai mici de 80.000 franci. Pentru acordarea creditului banca mai percepe si un comision de 2,5% din valoarea sumei imprumutate.

Raiffeisen ofera la randul sau credite in moneda elvetiana, pentru imprumuturi cu ipoteca sau pentru achizitii imobiliare. Dobanda aplicata acestor credite este de 4,9%, la care se adauga un comision de acordare a creditului de 2% din suma imprumutata si un comision de administrare a contului de 0,9%, aplicat la soldul creditului.

De ce acum?

Care este insa explicatia pentru care mai multe banci (dupa OTP Bank au urmat Bancpost, Raiffeisen, BRD, Porsche Bank si Banca Romaneasca, ultima lansand recent si creditul in yeni) au ales sa deschida aceasta noua piata tocmai in 2006? Intrebarea este logica, mai ales luand in calcul ca „moda” creditelor in valute exotice a inceput in Europa Occidentala in urma cu cativa ani buni.

Raspunsul vine de pe piata imobiliara, aflata intr-o perioada de boom, ceea ce se traduce si intr-o tendinta de crestere a preturilor la locuinte. Analisti din piata sunt de parere ca normele introduse de BNR, conform carora cumparatorul trebuie sa aiba avansul de 25% din valoarea locuintei, ii supun pe clienti unei presiuni suplimentare, datorita cresterii valorii avansului pe care trebuie sa-l aiba la cumpararea locuintei. Iar principalul avantaj al creditelor in valute „exotice”, cu dobanda nominala mai mica, devine astfel faptul ca poate fi obtinuta o suma mai mare.

„Domeniul imobiliar se dezvolta exploziv, iar piata devine din ce in ce mai sofisticata, necesita produse din ce in ce mai sofisticate, mai complicate”, a spus Mihai Simionescu, manager al departamentului de credite ipotecare al Raiffeisen Bank. Creditul in franci elvetieni oferit de Raiffeisen nu este „in nici un caz o strategie de moment, ci o strategie pe termen lung”, a spus Simionescu care a adaugat ca in tari precum Ungaria si Polonia „increderea in creditele in franci elvetieni a ajuns sa o depaseasca pe cea fata de creditele in euro”. El a mai spus ca acest lucru s-ar putea repeta si in Romania, insa cu o conditie: ca publicul sa fie educat pentru a intelege corect riscurile si avantajele creditelor in aceasta valuta.

La randul lor, oficialii BRD spun ca trateaza cu mare atentie produsul de creditare in franci elvetieni. „Riscurile considerabile asociate creditarii in aceasta deviza, cumuland atat riscul de schimb, cat si pe cel al variabilitatii dobanzii de referinta in comparatie cu RON si chiar si cu Euro, au facut ca BRD sa adopte o politica de distributie controlata cu mare atentie”, a declarat pentru DailyBusiness Patrick Gelin, presedinte si director General al BRD-Groupe Societe Generale.

Profitand suplimentar de interesul crescand pentru „credite exotice”, Banca Romaneasca a plusat prin introducerea creditului imobiliar in yeni japonezi la inceputul lunii octombrie, pe langa creditul in franci elvetieni. Pentru creditele in moneda japoneza dobanda fixa pe primul an este de cu un punct procentual mai mica fata de cea de la creditele in franci (3,5%, fata de 4,5%), la care se adauga un comision de administrare a creditului in valoare de 0,2% pentru ambele valute.

O alta moneda exotica care apare in oferta de credite este forintul unguresc. OTP Bank este singura banca care ofera credite de nevoi personale in forinti, insa cu o dobanda de 18,11%, mult mai ridicata decat dobanzile practicate pentru lei sau euro. Riscul valutar asociat acestei monede, accentuat de problemele economice ale Ungariei, a facut insa ca interesul pentru astfel de credite sa nu fie spectaculos.

Avantajele creditelor in franci elvetieni si yeni sunt similare, insemnand dobanzi mai mici si un credit acordat mai mare. Insa la capitolul riscuri apare o diferenta importanta intre cele doua valute. Francii elvetieni au o reputatie de moneda stabila, incepand sa fie cunoscuti si la noi, iar pe plan european au o evolutie naturala, cu un nivel de crestere a dobanzilor chiar sub nivelul inregistrat la euro.

Yenul japonez este, pe de alta parte, o moneda cu un grad sporit de risc, tinand cont de faptul ca dobanzile internationale sunt tinute fortat la un nivel extrem de scazut de catre Banca Japoniei, de sub 1%. Astfel ca schimbarea reglementarilor in viitor ar putea ridica rapid dobanzile la credite, iar ceea ce pare acum un avantaj se poate transforma in pierderi. O posibilitate care trebuie oricum analizata cu atentie de orice potential client al unui credit in moneda „exotica”.

Urmărește Daily Business pe Google News