Leul a suferit de la inceputul anului o depreciere de 4,5%, pana la 3,7619 lei/euro, economistii fiind de parere ca inca mai este loc de depreciere si ca leul se va intari abia in a doua jumatate a anului.
Un leu in scadere fata de moneda europeana ajuta la atenuarea deficitului de cont curent, generat in special de catre deficitul comercial. Atunci cand preturile bunurilor de import sunt trasformate din euro in lei, acestea vor avea un nivel mai mare decat in cazul in care cursul leu/euro era la un prag mai scazut. Preturile mai mari vor determina reducerea consumului si, implicit, a importurilor.
Pe de alta parte, exportatorii vor avea mai mult de castigat atunci cand vor incasa pentru contractele in euro mai multi lei. Cresterea exporturilor si micsorarea importurilor ajuta la atenuarea deficitului comercial si implicit a celui de cont curent. Scaderea indatorarii externe a Romaniei ar imbunatati imaginea Romaniei si ar imbunatati calificativele acordate tarii de agentiile de rating.
Una dintre implicatii ar putea fi ieftinirea finantarii pentru Romania, cu impact direct asupra finantarilor in valuta de care beneficiaza romanii.
Scumpirile la produsele de import (care constituie ponderea majoritara a marfurilor ce se regasesc in comert) ar putea fi mai greu de suportat pentru romanii cu venituri mici si in special de cei ale caror venituri nu au crescut in acelasi ritm cu deprecierea monedei nationale. Totusi, statisticile sugereaza ca salariul minim a crescut mai rapid (28% in 2008 fata de 2007) decat deprecierea leului, transferata in cresteri de preturi.
Totodata, scumpirile afecteaza intreprinzatorii care au in vedere realizarea de investitii, modernizari, cu ajutorul unor echipamente importate, a caror valoare a crescut. La fel, cresc costurile de productie ale celor care apeleaza la materia prima din import, ce este procurata la un cost crescut.
Ratele mai mari scad puterea de cumparare
Direct afectati de cresterea valorii euro vor fi romanii care au contractat credite in valuta. Deprecierea leului inseamna pentru debitori rate lunare mai mari. Scaderea leului va fi resimtita cel mai acut de cei care au luat imprumuturi atunci cand raportul leu/euro se afla aproape de nivelul de 3,11, minimul istoric atins de moneda nationala in raport cu cea europeana, atins la jumatatea anului trecut.
Debitorii care au contractat credite atunci cand moneda europeana se afla la acel nivel au de suportat acum rate cu circa 20% mai mari.
Deprecierea continua a leului este de asteptat insa sa se resimta in continuare in cresterea preturilor, in special ca urmare a majorarii costului produselor de import. Prin urmare, previn analistii financiari, este de asteptat ca nici in 2008 Romania sa nu atinga tinta de inflatie, de 3,8%, plus minus un punct procentual.
O estimare de marti a Bancii Comerciale Romane prognozeaza un nivel al cresterii preturilor in 2008 de 5,4%. Ratarea tintei ar putea scadea credibilitatea bancii centrale in fata investitorilor straini care vizau Romania si care ar putea deveni reticenti, in conditiile in care mediul economic este lipsit de predictitibilitate.
Reprezentantii BCR considera totusi ca actuala depreciere si implicatiile sale, precum si deficitele la niveluri destul de ridicate, nu vor afecta economia in ansamblu, si este de asteptat ca Romania sa inregistreze un avans economic de 6,1% in 2008.