- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cine mai ia credite dupa ce intra in vigoare noul regulament BNR?

11 Oct, 00:05 • adrian.mihaltianu
Cati romani isi vor mai permite un credit dupa noile norme alte Bancii Nationale a Romaniei (BNR)? Va urma un blocaj pe piata creditarii din Romania? Cum vor evolua dobanzile? La aceste intrebari a raspuns pentru DailyBusiness.ro Anca Bidian (foto), CEO-ul brokerului bancar Kiwi Finance.
Cine mai ia credite dupa ce intra in vigoare noul regulament BNR?

Acesta considera ca noul regulament nu va reduce cu mult numarul persoanelor care pot accesa un credit cu ipoteca, chiar daca valoarea imprumutului va scadea usor. De ce?

„Daca vorbim de achizitiile imobiliare, nu cred ca vor fi mai putini clienti. Cei care vor fi atinsi de noile norme, in sensul ca de la a putea lua un credit acum, vor ajunge sa nu mai poata, sunt clientii cu venituri mici, pana in venitul mediu”, a spus Bidian.

„Acesti clienti nici acum nu-si cumpara case. De ce? Pentru ca nu se califica la o suma ca sa achizitioneze o locuinta sau mai au credite si nu se pot supraindatora. Si atunci, chiar si in 2011, acesti clienti nu au format o piata eligibila. Drept urmare, nu vor putea fi nici in viitor”, a adaugat aceasta.

Ea a subliniat ca piata eligibila se situeaza oricum peste veniturile medii. „Din acest punct de vedere, nu prevad ca se va restrange piata clientilor eligibili”.

„De exemplu, la noi, venitul mediu pe familie eligibil pentru un credit Prima Casa este de 3.000 lei, pentru o familie cu 2-3 persoane”, a precizat oficialul Kiwi Finance.

Conform acesteia, creditul mediu de nevoi personale, in portofoliul Kiwi, se situeaza in jurul valorii de 7.000 de euro, echivalent in lei, iar creditul de achizitie (imobiliar – n.r.) este in jurul valorii de 60.000 euro. Acestea sunt calculate fara programul Prima Casa, unde creditul mediu este de 41.000 euro.

[b]Imprumuturi mai mici cu 10-15%[/b]

„Dupa calculele noastre, vom avea o ajustare de doar 10-15% a sumelor la un credit de achizitie (cu ipoteca). Spre exemplu, daca acum un client poate sa ia un credit de 70.000 de euro, pe noul regulament, la niste dobanzi estimate de noi, va putea lua [b]60.000-61.000 euro, echivalent in lei[/b]”, a declarat Anca Bidian.

Ea a adaugat va exista o perioada de tranzitie, „care se intampla de fiecare data cand se schimba regula jocului, care va coincide si cu sezonalitatea de creditare, care in ianuarie-februarie este traditional mai joasa. Dupa care piata se va aseza pe noile reguli”.

[b]Dobanzile la creditele in lei, in scadere[/b]

Anca Bidian, CEO-ul brokerului bancar Kiwi Finance, a mentionat ca dupa aplicarea noului regulament al Bancii Nationale, dobanzile imprumuturilor in lei se vor reduce treptat.

Ea a subliniat ca si in prezent sunt banci care au costuri foarte atractive la creditele in lei

„Estimarea noastra este ca daca acum vorbim de un DAE (dobanda anuala efectiva) mediu in piata la un credit de 50.000 euro se situeaza in jurul valorii de 7% plus sau minus, o oferta de [b]8-9% in lei[/b] este perfect comparabil cu aceasta. De ce spun? Pai o diferenta de 1% reprezinta numai cursul valutar. Si un 8-9% reprezinta, zic eu, un echivalent. Este un scenariu credibil pentru anul 2012”, a spus Anca Bidian.

Aceasta a adaugat ca in prezent DAE mediu la lei de format din doua cifre – 12-14%.

[b]Refinantarea, regina pietei[/b]

Potrivit oficialului Kiwi, cele mai cautate produse bancare din acest an au fost cele referitoare la refinantari. Astfel, 80% din portofoliul companiei a fost format, in prima jumatate din acest an, din credite de refinantari.

„In 2011, refinantarea a fost regina pietei. De cele mai multe ori, clientul care isi muta mai multe credite intr-unul singur. Noi le-am spus consolidari. Mai rare sunt situatiile cand un client isi muta un singur credit de la o banca la alta”, a spus Anca Bidian.

„Am avut situatii in care am refinantat credite ipotecare de la o dobanda de 10-11%, la 5-6%, ceea ce este un castig mare pentru clienti”, a adaugat ea.

In ceea ce priveste [b]programul Prima Casa[/b], Bidian a mentionat ca bancile au venit in acest an pe piata cu produse alternative, care au atras clientii.

„In prima parte a anului a fost Prima Casa 3 pana la epuizarea plafonului, dupa care bancile au venit cu oferte alternative. A fost o perioada de timp intre Prima Casa 3 si 4, care s-a umplut cu aceste oferte alternative”, a declarat Anca Bidian, care a adaugat ca si dupa lansarea programului Prima Casa 4 bancile au mentinut aceste oferte, multi dintre clienti accesand astfel de produse.

In cazul creditelor alternative avansul este mai mare fata de Prima Casa, unde este de doar 5% din suma, insa printre avantaje se numara faptul ca proprietarul isi poate vinde locuinta, ceea ce la Prima Casa nu se poate in primii 5 ani. Totodata, creditele prin Prima Casa nu se pot refinanta momentat.

[b]Kiwi Finance isi mareste prezenta[/b]

Brokerul Kiwi Finance vrea sa isi dezvolte atat reteaua proprie de unitati, cat si cea de francize, facand parte din planul strategic care include si anul 2012 si care va depinde si de peisajul economic viitor.

In prezent, compania are 4 unitati proprii si acum 27 de francize.

In ceea ce priveste francizele, noile deschideri vizeaza orasele mari, printre care Brasov, Iasi, Sibiu.

„In vestul tari avem o acoperire foarte  buna atat cantitativ, cat si calitativ. Loc mai este in est si sud-est. Totodata ne mai uitam in zona de centru – Sibiu, Alba. Judete unde inca nu avem acoperire sunt Covasna si Harghita”, a spus Anca Bidian.

„Pe partea de francize, profilul pe care il cautam si care s-a dovedit a fi de succes este antreprenorul venit din industria financiara ori banci sau industria brokerilor de credit”, a mai spus Bidian.

Ea a adaugat ca sunt si francize start-up, cu persoane venite din alte industrii, insa implica mai multe resurse si o perioada mai lunga in care afacerea lor ajunge pe break-even.

Pentru 2011, [b]Kiwi Finance vizeaza o crestere de 50% a valoarii creditelor intermediate[/b], pana la 60 milioane de euro, si sa revina pe profit. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/kiwi-finance-a-intermediat-credite-in-valoare-de-20-mil-euro-in-t1-in-crestere-cu-130-62151/]Compania a fost pe pierdere in 2009 si 2010[/url] dupa ce in anii 2003-2008 a avut profit.

„In acest an am avut o crestere constanta de la luna la luna si a fost un traseu destul de stabil. O stabilitate fragila, ca mersul pe sarma, insa este de apreciat dupa 2 ani de totala instabilitate prin care aceasta industrie si industria bancara in general a trecut”, a declarat Anca Bidian, care a adaugat ca brokerul a trecut deja pe profit si spera ca il va consolida pana la sfarsitul anului.

[b]Cerere crescuta dupa anuntul noului regulament al BNR[/b]

Bidian precizat ca in luna septembrie, dupa ce BNR a anuntat ca va introduce un nou regulament de creditare pe piata bancara, numarul clientilor Kiwi Finance a crescut.

„Avem o crestere de cereri. In primul rand clientii nehotarati s-au hotarat sa ia un credit, pentru ca nehotararea, de trei ani incoace este o caracteristica a pietei. Apoi a crescut numarul de cereri noi ale clientilor care aveau un plan de achizitie mai indepartat si s-au hotarat sa profite de conditiile actuale, care sunt foarte bune atat ca nivel de dobanzi cat si ca sume accesibile. Toate acestea au dus la o crestere”, a spus reprezentantul Kiwi Finance.

„Preconizez ca acest trend va continua pana la sfarsitul anului. Din experiente anterioare, pe ultima suta de metri ar putea fi o imbulzeala”, a adaugat ea.

Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

De asemenea, proiectul BNR prevede ca pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

Recent, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ghetea-creditele-imobiliare-nu-vor-fi-afectate-de-noile-reglementari-ale-bancilor-69048/]noul regulament nu afecteaza achizitiile de locuinte[/url], care se vor face in conditiile exitente. De asemenea, nici achizitia de locuinte prin programul Prima Casa nu nu va fi afectata.

Luni, Ghetea a spus ca ARB a avut discutii cu BNR, iar [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ghetea-despre-noul-regulament-bancar-bnr-a-acceptat-peste-jumatate-dintre-propunerile-arb-69264/[/url] banca centrala a acceptat circa jumatate printre propunerile Asociatiei[/url].

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale