Pentru un dealer, trezirea se da de regula la ora 7.00. La 8.30 ajunge la serviciu, iar la 9 se deschide sedinta. Odata intrat in piata, dealerul incearca sa intre cat mai repede in atmosfera febrila. Sosesc comenzi de plata din partea bancii, care trebuie sa achite dobanzile unor conturi ajunse la scadenta sau poate sosi scadenta unui imprumut extern euro si trebuie cumparata valuta, explica pentru DailyBusiness dealerul uneia dintre primele trei banci comerciale.
Responsabilitatea dealerului depinde de limita de investire cu care l-a creditat banca. De regula, in Romania, bancile impun dealerilor o limita de investire de cateva sute de mii de euro pe zi.
Limita de expunere a unui trader, adica un dealer de grad superior din ringul valutar, este insa mult mai mare. „Operatiunile pe care le pot face in numele bancii nu sunt date doar de limitele de credit pe care banca le are cu contrapartidele sale, si sunt fixate de regula in functie de apetitul pentru risc al bancii”, a declarat pentru DailyBusiness trader-ul unei alte banci comerciale, cunoscute in piata pentru un grad de prudenta ceva mai ridicat.
„In numele bancii se pot face operatiuni FX spot si forward (cotatii la zi, respectiv la termen – n.r.) pentru perechile de valuta pe care banca are deschise conturi. De regula, cele mai multe din tranzactiile dealerilor bancari se fac pe piata valutara si au ca obiect titluri cu venit fix”, explica trader-ul.
Ca si bursa, piata valutara este cat se poate de dinamica. Tranzactiile sunt de obicei pe termen scurt, si chiar pozitiile care au scadente medii, de o luna pana la un an, pot fi oricand lichidate in functie de fluctuatiile din piata, spune traderul: „Marea parte a plasamentelor in numele bancii sunt intraday. Limita overnight pe piata valutara este stabilita de BNR la 10% din capitalul propriu”.
Niciunul dintre cei doi specialisti nu a dorit sa isi decline identitatea.
Cu ochii pe stiri
„Dealerii stau cu ochii in monitoare, analizeaza pe de-o parte cursurile, pe de alta parte datele macroeconomice, precum si tot felul de stiri, economice, politice, care pot influenta piata. In acelasi timp, curg comenzile de vanzare cumparare din partea bancii”, a spus dealer-ul citat anterior.
Cursurile variaza de la un minut la altul. De cat de mari sunt sumele intrate in joc depinde cat de ampla e miscarea cursului. Cei mai puternici actori ai pietei de la noi sunt, aproape de fiecare data, strainii, sustin reprezentantii pietei.
„Fondurile speculative de investitii, hedge fund-urile, pot avea pozitii de 300-400 milioane euro deschise pe orizonturi de la o luna la 1 an. La randul lor, bancile londoneze sunt jucatori puternici, acestea deschizand pozitii de 100-200 milioane euro in nume propriu”, mentioneaza traderul.
Cursul leului, spre exemplu, variaza in functie de adancimea pietei din acea zi. Cand piata este foarte lichida, leul se poate deprecia cu 1% daca se cumpara in jur de 1 miliard de euro. Pe o piata mai putin lichida, leul se poate deprecia cu un procent si la investitii in euro de doar 200-300 de milioane.
Lichiditatea medie a pietei intr-o zi poate fi de 1 miliard de euro, sau chiar mai mare, cum a fost cazul ultimelor zile cand cresterea dobanzilor la lei a marit volumul de tranzactii.
Dealerul trebuie sa ia decizia cu atat mai rapid cu cat piata este mai volatila. Cand piata locala se inchide, in jurul orei 17.30, tranzactiile sale pot fi in pierdere sau in castig. De regula, pierderile sunt atenuate insa de castigurile altor colegi, iar ziua urmatoare situatia se poate inversa.
Meseria de trader a capatat notorietate in ultimul timp, dupa ce Jerome Kerviel, traderul bancii Societe Generale, a produs institutiei de credit pagube de 5 miliarde de euro, demonstrand astfel ca destinul bancilor sta de multe ori in mainile unui numar foarte redus de persoane-cheie.