- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cine se teme de Ombudsman, institutia care rezolva problemele clientilor bancari?

21 Oct, 00:01 • gecad.net
Piata financiara ar putea avea un avocat al poporului, care sa apere drepturile clientilor. Bancile sustin ca nu au gasit pe nimeni interesat sa preia aceasta atributie, dar oficialii protectiei consumatorului cred ca de fapt, ele nici nu sunt interesate, astfel ca nu cotizeaza cu fonduri pentru constituirea institutiei.
Cine se teme de Ombudsman, institutia care rezolva problemele clientilor bancari?

Romania ar trebui sa aiba o institutie a Ombudsmanului, altfel spus, un avocat al poporului pentru relatia cu bancile, care ar putea centraliza si solutiona rapid plangerile adresate de clienti, a spus Sue Rutledge, responsabil in cadrul Bancii Mondiale, in cadrul unui seminar financiar.

Replica a venit prin Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Acesta a declarat ca la nivelul pietei de profil a existat in trecut o preocupare pentru a crea aceasta institutie, care a esuat.

„Am vrut sa instruim persoane care sa joace rolul de mediatori intre banci si clienti, dar nimeni nu s-a aratat interesat de aceasta meserie”, a declarat marti Radu Ghetea.

Adevarata situatie este insa alta, atrage atentia Mihail Meiu, director in cadrul Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Acesta considera ca institutia nu a aparut deoarece bancile nu au dorit sa furnizeze fondurile necesare, in conditiile in care nu au nicun interes ca interesele clientilor sa fie aparate.

„Ca orice institutie, cea a avocatului poporului pentru sistemul financiar ar inghiti niste fonduri, pe care bancile nu au fost dispuse sa le plateasca”, a spus acesta. Meiu a declarat totodata ca i se pare incredibil ca pana in prezent nimeni nu a dorit sa ocupe aceasta functie.

In lipsa institutiei Ombudsman-ului, ANPC are atributiile de a solutiona problemele care intervin intre clienti si banci.

Este aceasta institutie necesara? Care ar fi beneficiile clientilor daca Ombudsmanul va functiona? Prin intermediul ANPC, clientii primesc rezolvari pentru probleme punctuale, pe care le sesizeaza autoritatii. In schimb, prin intermediul unui avocat al poporului, acestia ar putea fi mult mai bine aparati, in conditiile in care Ombudsman are inclusiv atributii care tin de apararea drepturilor civile ale clientilor bancari.
[quote=Eugen Radulescu, consilier la BNR]De multe ori, clientii bancilor nu stiu sa isi exercite drepturile si semneaza ca primarii[/quote]
Potrivit lui Dinu Petre, partener in cadrul firmei de avocatura Cunescu Balaciu si Asociatii, Ombudsmanul ar avea atributii mult sporite in raport cu ANPC-ul in apararea drepturilor clientilor bancari.

„ANPC nu apara drepturile civile ale clientilor. Institutia Ombudsman ar putea sa se autosesizeze in legatura cu abuzuri ale bancilor si chiar sa sesizeze la Curtea Constitutionala anumite cazuri, pentru ca legea i-ar permite”, a declarat Dinu Petre pentru DailyBusiness.ro.

La ce solutie s-ar putea apela? Ar putea Banca Nationala, prin autoritatea sa, sa oblige bancile sa instituie acest for?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate juca rolul de gardian al sistemului pe segmentul protectiei onsumatorului, iar „cea mai buna reglare a pietei nu o face o institutie de paza, ci concurenta”, a spus Eugen Radulescu, consilier in cadrul BNR.

„In plus, trebuie ca si consumatorul sa stie ce sa ceara de la banci. De multe ori, clientii bancilor nu stiu sa isi exercite drepturile si semneaza ca primarii”, a explicat Radulescu pentru DailyBusiness.ro.

Sue Rutledge considera insa ca institutia este foarte importanta, pentru ca ar avea rolul de a crea incredere in sistem, daca luam in calcul ca, desi nu sunt invatati sa isi apere drepturile, multi oameni se plang de serviciile bancare.

Aceasta a mentionat ca in SUA si Marea Britanie, institutia Ombudsman-ului functioneaza de mult timp, solutionand rapid problemele clientilor bancari, care nu platesc taxe pentru aceste servicii.

In primele 9 luni din 2009 au fost inregistrate la ANPC 2.100 de plangeri impotriva bancilor, 600 dintre acestea fiind trimise pentru rezolvare in instanta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece 2024
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea ...
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat amenzi de 750.000 de lei
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat ...
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini și-l permit
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini ...
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin de ȘAPTE secunde
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin ...
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul oficial care zguduie piața
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul ...
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. De ce nu se poate bucura de bani: „Momentan, sunt doar niște cifre”
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. ...
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian Negrescu: „Ne afectează pe toți!”
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian ...
Eugen Sechila: umbra lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare și legăturile cu mișcarea legionară
Eugen Sechila: umbra lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare și legăturile cu mișcarea ...