- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cine va lucra in cele 1.000 de noi sucursale bancare in 2007?

22 May, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Anuntatele planuri de expansiune ale bancilor - in jur de 1.000 de noi sucursale anul acesta - vor ridica probleme serioase legate de costurile extinderii si lipsa personalului calificat.
Cine va lucra in cele 1.000 de noi sucursale bancare in 2007?

Modul in care fiecare institutie financiara isi va dezvolta reteaua va fi un factor important pentru viitorul pietei bancare. 2006 a fost un an record in privinta extinderii retelelor bancare, numarul total de unitati deschise anul trecut fiind de 1.127, a spus Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR).

Numarul total de unitati bancare la finele lui 2006 era de aproximativ 4.350, in timp numarul de angajati in sistem a crescut cu circa 8.000-9.000 de persoane fata de sfarsitul anului 2005, ducand totalul la circa 62.000 de angajati.

„Bazandu-ne pe raportari ale unor institutii financiare ce reprezinta aproximativ 70% din piata bancara, reiese ca numarul de unitati ce vor fi inaugurate anul acesta va fi de 600 -800”, a spus Rares pentru DailyBusiness, precizand ca e vorba de unitati de dimensiuni diferite, sucursale, precum si agentii de dimensiuni mici, axate pe servicii adresate segmentelor retail sau corporate, a explicat presedintele IBR.

Alti analisti financiari considera ca anul acesta, in total, se vor deschide mai mult de 1.000 de noi unitati. Desi e greu de facut o estimare a angajarilor la nivelul noilor unitati, Rares considera ca e foarte probabil ca acesta sa aduca numarul total de personal angajat in sistemul bancar la aproximativ 70.000, cu peste 8.000 mai mult decat sunt in prezent.

In opinia presedintelui IBR, extinderea rapida pune bancile in fata problemei legate de insuficienta personalului specializat. Forta de munca din sistemul bancar manifesta o volatilitate crescuta, angajatii se deplaseaza de la o banca la alta, observandu-se totodata miscari ample de relocare de personal (deplasarea lucratorilor din vechile sucursale in noile puncte deschise).

Conform reprezentantilor pietei, pentru a suplini criza de personal, bancile vor face oferte personalului existent aflat in apropierea varstei de pensionare, pentru a-si continua activitatea (nu se vor mai face pensionari in avans si vor fi rechemati o serie de angajati care au iesit deja la pensie), dar vor apela si la angajati noi, fara experienta, cu studii medii.

Unitati putine si productivitate scazuta, printre problemele bancilor

Ca numar mediu de angajati intr-o unitate bancara, Romania se afla la nivelul Slovaciei si Sloveniei, depasind insa Ungaria, arata rezultatele unui studiu realizat de Banca Comerciala Romana (BCR). La capitolul eficienta stam prost, considera insa Lucian Anghel, economist sef al BCR, aratand ca volumul de credite bancare acordate raportat la numarul de lucratori din banci este de patru ori mai mic in Romania decat in Ungaria si Slovenia.

Din punct de vedere al numarului de sucursale raportat la numarul de locuitori, Romania se afla la nivelul Poloniei, dar are de doua ori mai putine sucursale fata de Ungaria si Slovenia. La randul lor, Cehia si Slovacia stau mult mai bine decat Romania sub acest aspect. Daca media la nivel european este de aproximativ 2.000 de locuitori la o sucursala bancara, Romania abia a atins o medie de 4.000 de locuitori la o sucursala.

Profesionalismul angajatilor, o provocare pentru sistem

Unul din riscurile extinderii bancare este legat de resursele umane. „Pe zi ce trece, devine tot mai acuta problema calitatii profesionale a celor ce lucreaza in mediul bancar”, considera Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Este de asteptat ca multi angajati bancari vor face greseli, deci va creste riscul operational al bancilor, a explicat Ghetea.

Daca in privinta riscului de creditare si de piata exista cutume internationale pe care bancile din Romania au reusit sa le implementeze cu succes, in cazul riscului operational fiecare banca trebuie sa-si defineasca normele, a opinat presedintele ARB, adaugand ca Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa dezvolte mai multe norme cu privire la monitorizarea riscului operational.

Metodele prin care bancile si-au propus sa acopere riscul operational sunt diverse si vizeaza atat pregatirea personalului, cat si adaptarea produselor la conditiile de risc.

In cazul Raiffeisen Bank Romania, solutia la care s-a apelat pana in prezent a fost relocarea personalui: „Am reusit ca in 2006 sa deschidem 55 de sucursale fara sa angajam personal nou”, a spus Steven van Groningen, presedintele bancii.

La o strategie similara a apelat Banca Comerciala Romana (BCR), in cazul careia „Cresterea activelor a fost mult mai dinamica decat a personalului”, dupa cum aratat Corneliu Cojocaru, director de Comunicare si Relatii Publice in cadrul BCR. Lucian Anghel a precizat ca o alta metoda la care va apela BCR pentru a depasi riscul operational va fi standardizarea produselor, tipizarea acestora, asa incat sa fie cat mai usor de gestionat.

Pentru reducerea riscului operational, Volksbank Romania asigura pregatirea intensa a personalului, Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, aratand ca la nivelul sucursalelor bancii exista traineri specializati folositi pentru pregatirea personalului.

Extinderea retelelor ar putea aduce falimentul bancilor mici

Bancile care au demarat extinderi ample vor avea de suportat costuri pe masura, care ar putea conduce la modificari importante in spectrul bancar. „Bancile mici vor simti cel mai mult costul extinderii. Fiind mai slab capitalizate decat marii jucatori, acestea nu isi vor construi propriile sedii, ci vor opera in cladiri inchiriate, deci vor avea de suportat si costul chiriilor”, a precizat Eugen Radulescu, ex-presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.

In al doilea rand, a precizat acesta, insuficienta lucratorilor din mediul bancar creste costul cu forta de munca, ceea ce inseamna cheltuieli suplimentare pentru banci. „Este posibil ca, din cauza acestor costuri, cativa din mici jucatori prezenti la ora actuala pe piata bancara sa nu poata face fata si sa iasa din joc”, a comentat Radulescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă