DailyBusiness:
Cam ce salarii castiga in medie doctorii din sistemul privat?
Ciprian Ciobanu: Salariile medicilor care lucreaza in sistemul privat sunt in general la fel ca si cele de la stat, intre 1.000 si 1.600 de lei. La privat, conditiile de munca sunt insa mult mai bune si volumul de munca este mai mic decat la stat. Cu toate acestea, mai sunt si cazuri de medici care vin sase luni la noi, castiga experienta, isi pun actele in regula, dupa care pleaca in tari ca Italia si Spania, pe bani mai multi.
DB: Ce alte tendinte observati pe aceasta piata?
CC: Peste cinci ani, conceptul de abonament nu va mai exista. Toate abonamentele vor migra pe asigurari. Pentru urmatorii 2-3 ani, ne asteptam sa se observe o importanta translatie a clientilor corporativi de la abonamente catre asigurari de sanatate private, in conditiile in care costul per angajat per luna va fi dublu decat cel actual, pentru un abonament mediu. Piata serviciilor medicale private va ajunge la maturitate cand se vor dezvolta asigurarile private de sanatate.
DB: La cat este evaluata piata serviciilor medicale private?
CC: Cifrele vehiculate plaseaza valoarea pietei la 200 milioane de euro. Eu cred insa ca valoarea este mult mai mare.
Un studiu al Bancii Mondiale a aratat ca platile informale, „spagile” pentru serviciile medicale publice, se ridica la 1 miliard de euro. In urmatorii doi-trei ani, toate aceste plati informale vor merge catre asigurari medicale private.
DB: Care este profilul utilizatorului de servicii medicale private?
CC: Avand in vedere ca o consultatie la noi costa intre 70 si 100 de lei, principalii clienti sunt salariatii cu venit mediu spre ridicat. Avem insa si clienti de varsta a treia, acestia reprezentand pana la 10% din numarul pacientilor nostri.
DB: Cum a evoluat pretul abonamentului medical?
CC: In urma cu cinci ani, cand pe piata erau putini jucatori, preturile practicate de acestia erau aproape duble fata de cele din prezent, de 15-30 euro/ angajat pe luna. Aparitia concurentei a dus la scaderea preturilor, pana la nivelul mediu de 10 euro, in prezent. Pentru urmatorii 2-3 ani, estimez ca pentru un abonament mediu, tariful se va dubla. Exista o presiune in cresterea acestor tarife din cauza ca nivelul salariilor pentru medici a crescut.
DB: Ce estimari aveti privind cresterea numarului de clienti in urma extinderii companiei in orasele Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi si Constanta?
CC: Numarul abonatilor corporate (angajati ai companiilor) a crescut in acest an cu 60%, pana la 130.000 de persoane, iar numarul pacientilor privati, care a crescut la fel de mult, este de trei ori mai mare decat al celor corporate. In provincie vom deschide mai intai partea de clinica. Pentru aceste servicii, estimez un numar de 10.000 de pacienti lunar pe fiecare locatie.