„Pana la sfarsitul lui 2008, Curtea de Conturi a identificat 235.000 de salariati din autoritatile locale care au luat drepturi pe langa lege. La sfarsitul lui 2009 erau aproximativ 400.000 de salariati care beneficiasera de drepturi pe langa cele prevazute de lege. Potrivit rapoartelor Curtii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe langa lege in suma de 2 milioane de euro”, a spus Gherghina, citat de Mediafax.
Oficialul MFP a recunoscut ca, pe medie, suma este „intr-adevar foarte mica”, reprezentand circa 5 euro pe salariat.
Valentin Mocanu, secretarul de stat in Ministerul Muncii, a dat cateva exemple de drepturi banesti in afara legii, cum ar fi sporul pentru imbunatatirea conditiilor de munca, spor pentru refacerea capacitatilor de munca, spor pentru refacerea dupa concediul de odihna, indemnizatii de hrana calda, spor de reprezentare si spor de cantina.
Mocanu a aratat ca drepturile banesti au fost acordate pe baza unor dispozitii ale ordonatorilor principali de credite, hotarari ale primarilor, hotarari ale consiliilor locale sau consiliilor judetene, prin aplicarea unor decizii judecatoresti sau prin aplicarea unor prevederi ale contractelor colective de munca.
De aceste drepturi au beneficiat atat demnitarii, cat si personalul public angajat sau personalul contractant, respectiv cu contracte in colaborare.
El a aratat ca, potrivit legislatiei si in interpretarea Curtii de Conturi, contractele colective de munca nu pot invocate pentru salariatii din sectorul public, care au un regim special si ale caror venituri sunt reglementate prin lege.