Caderea CIT reprezinta unul dintre cele mai rasunatoare falimente in istoria corporatista a SUA, dar falimentul bancii a fost anticipat de cateva luni si nu va avea un impact sever asupra sistemului financiar.
Cu toate acestea, problemele institutiei de credit ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei americane, vulnerabila inca in urma crizei mondiale, scrie Mediafax.
Falimentul bancii este totodata o lovitura grea pentru guvernul de la Washington, care a investit 2,33 miliarde de dolari la CIT in luna decembrie a anului trecut prin Troubled Asset Relief Program (programul de 700 miliarde de dolari pentru sprijinirea sistemului financiar), fonduri care probabil nu vor fi recuperate.
Statul va primi banii numai dupa rambursarea sumelor datorate de CIT catre creditori, investitori si detinatori de obligatiuni sau alte creante.
Falimentul CIT ar reprezenta astfel prima pierdere contabilizata de guvern prin programul TARP, desi statul ar putea recupera inca o parte din bani.
Fondata in 1908, CIT Group este unul dintre cei mai mari si mai vechi creditori catre IMM-uri din Statele Unite. Sectorul firmelor mici si mijlocii, motorul unei economii moderne, se confrunta cu conditii foarte dificile de acces la finantare.