„Ne asteptam ca banca centrala sa urce rata dobanzii de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale la urmatoarea intalnire a consiliului de administratie al institutiei, din 4 februarie. Inaspririle ulterioare ale politicii monetare vor depinde de evolutia leului si a preturilor”, estimeaza analistii de la Citi Group, citati de NewsIn.
In opinia acestora, in cazul in care cursul nu raspunde la majorarea asteptata de luna viitoare si urca peste nivelul de 3,70 lei/euro, BNR ar putea interveni direct in piata valutara pentru a opri deprecierea monedei nationale.
Analistii Citi Group apreciaza totodata ca o inasprire a conditiilor de politica monetara mai puternica decat se estimeaza in prezent, respectiv cu 0,75% in februarie, ar putea reprezenta „un raspuns mai prudent la conditiile din piata”.
Pe de alta parte, expertii noteaza ca reprezentantii BNR au incercat sa opreasca deprecierea leului prin comentariile recente. Cristian Popa, viceguvernatorul bancii centrale, a declarat, miercuri, ca deprecierea leului este nesustenabila si a adaugat ca este nevoie de conditii monetare mai aspre.
Totodata, Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a subliniat ca banca centrala isi rezerva dreptul de a folosi si alte instrumente pe langa dobanda de politica monetara, inclusiv interventiile directe in piata valutara. Tot Lazea a facut referire la deficitul comercial din ce in ce mai mare, care deosebeste Romania de alte state din estul Europei.
Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR, a facut comentarii similare, in aceasta saptamana, spunand ca „banca centrala va depune toate eforturile de care este nevoie” atunci cand a fost intrebat daca institutia va lua in calcul majorarea ratelor dobanzilor pentru a intari leul.