Citi anticipeaza ca moneda nationala se va aprecia pana la o paritate de circa 4,1 lei/euro in iunie si la 4 lei/euro la sfarsitul primelor noua luni, relateaza Madiafax.
Citi a reviziuit in scadere si estimarile privind cresterea economica inregistrata de Romania anul viitor, de la 4% la 1,3%.
„Deteriorarea inregistrata de increderea consumatorilor si indicatorii privind increderea in economie, combinata cu majorarea ratei somajului de la 4,4% in decembrie la 5,7% in aprilie, subliniaza severitate reducerii activitatii economice. Inasprirea conditiilor de pe pietele financiare globale, inversarea intrarilor de capital si reducerea pietelor de export au accelerat inversarea trendului de crestere economica”, potrivit Citi.
In ceea ce priveste acordul de finantare incheiat de Romania cu FMI, UE si alte institutii, in valoare de 20 miliarde euro, economistii Citi arata ca perspectivele pe termen scurt ale economiei s-au imbunatatit considerabil datorita acestui program, si considera ca si incheierea acestuia imbunatateste si perspectiva economica pe termen mediu.
„Consideram ca implementarea cu succes a programului de sprijin de la FMI si UE are implicatii importante in afara de depasirea cu bine a crizei. Astfel, implementarea credibila a programului ar trebui sa situeze Romania intr-o pozitie mai puternica pentru intrarea in mecanismul ERM 2 in anul 2012”, potrivit raportului bancii.
In ceea ce priveste rata inflatiei, analistii considera ca rata anuala va scadea in jurul a 5% la finele anului, de la 6,3% in 2008, in contextul ieftinirii preturilor la alimente si marfuri, precum si al situatiei nefavorabile a cererii agregate si revenirii monedei nationale.
„Avand in vedere ca BNR a redus rata de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in luna mai, depasind asteptarile pietei, si noul raport privind inflatia, credem ca banca centrala ar putea acorda mai multa atentie majorarii golului de productie. Aceasta evolutie,combinata cu programul financiar contractat de Romania si ajustarea mai rapida decat s-a anticipat a deficitului extern, este probabil sa incurajeze BNR sa realizeze o relaxare mai agresiva a dobanzii in acest an”, se mentioneaza in raport.
Analistii Citi considera ca dobanda de politica monetara se va situa la 7,25% la finele anului, fata de 9,5% in prezent, si ca deficitul de cont curent se va ajusta de la 12,3% din PIB anul trecut la 7,4% din PIB in 2009, respectiv de la 17 miliarde euro la 9 miliarde euro.
Raportul Citi a fost elaborat dupa intalnirile pe care economistii le-au avut in perioada 6-7 mai cu oficiali din Ministerul Finantelor, banca centrala, institutiile financiare internationale, precum si cu analisti independenti.