Citigroup, cea mai mare institutie bancara americana isi propune sa economiseasca 4,58 miliarde de dolari (3,41 miliarde de euro) pana in 2009, dintre care 2,1 miliarde in acest an, prin intermediul primei restructurari majore din istoria companiei, scrie presa internationala.
Grupul estimeaza ca va cheltui aproximativ 1,5 miliarde de dolari (1,11 miliarde euro) pentru compensatii. Restructurarea a fost primita cu raceala de piata, iar actiunile Citigroup s-au depreciat cu 1,68%, pana la 51,52 dolari la bursa new-yorkeza, relateaza NewsIn.
Liderul mondial din sectorul bancar a dezvaluit, miercuri, planul de reorganizare care vizeaza reducerea cu 8% a personalului, din totalul de 327.000 de angajati in peste o suta de tari. Cumulate cu mutarea unor angajati, concedierile vor permite Citigroup „sa elimine structurile repetitive” din organigrama institutionala.
Desfiintarea locurilor de munca va afecta toate filialele companiei, de la sedii la birourile mici, inclusiv serviciile de incadrare si partea executiva. Suprimarea locurilor de munca „se va face mai ales prin concedieri, nu prin plecare consimtita”, a precizat directorul financiar Robert Druskin, care a motivat ca „Citigroup nu poate conta pe factorul timp pentru a-si atinge obiectivele” si ca „plecarile voluntare nu intervin in domeniile pe care le-am identificat pentru economisire”.
Investitorii au facut, in ultimele luni, presiuni asupra Citigroup, ale carei actiuni au stationat in jurul valorii de 50 de dolari si sunt considerate mai putin performante decat ale bancilor concurente.
Analistii financiari americani sunt de parere ca puterea Citigroup, un colos construit prin achizitii si care a rezistat perioadelor economice dificile datorita diversificarii activitatii, constituie totodata si punctul slab al companiei, prin numarul prea mare al nivelurilor ierarhice si de birouri, fapt care a dus la scaderea eficientei.
„Masurile de reducere a costurilor reprezinta o etapa majora, insa nu vor ridica grupul”, considera analistul publicatiei financiare Briefing.com, Patrick O’Hare. Acesta a adaugat ca, in final, actionarii doresc sa vada o crestere mai rapida a veniturilor si castiguri mai ridicate.