- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Clientii bancilor pentru locuinte au atras de la stat 3,5 mil. euro pe 2007

24 Jun, 00:05 • adrian.mihaltianu
Clientii celor doua banci ce ofera produse de economisire-creditare destinate domeniul locativ - Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte - au incasat prime de stat, aferente economiilor efectuate anul trecut, de peste 11,78 mil. lei (circa 3,54 mil. euro), au declarat pentru DailyBusiness reprezentantii bancilor.
Clientii bancilor pentru locuinte au atras de la stat 3,5 mil. euro pe 2007

In fiecare an, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) vireaza in conturile bancilor subventiile acordate de stat clientilor persoane fizice care au incheiat contracte de economisire-creditare.

In 2007, clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) au primit prime de la stat in valoare de 10,28 milioane lei (circa 3,09 mil. euro), in timp ce in conturile clientilor HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL) au intrat 1,5 milioane lei (aproximativ 450.000 euro).

„In perioana 2004-2007, statul a virat catre clientii nostrii 50,079 milioane lei (aprox. 14,3 mil. euro)”, a declarat Luminita Manolache, vicepresedintele RBL.

Prima de stat este de 15% din suma economisita intr-un an calendaristic, dar nu poate depasi echivalentul in lei a 150 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire.

Numai persoanele cu 3 sau mai multi copii in intretinere beneficiaza de prima maxima de 150 euro, in timp ce persoanele cu 2 copii in intretinere primesc 145 euro, iar cele cu un copil – 140 euro. Persoanele pana in 35 de ani, fara copii in intretinere, beneficiaza de 135 euro, iar cele peste 35 de ani si fara copii primesc o prima anuala de doar 120 euro.

Prima de la stat se primeste in perioada de economisire, ce este de minim 18 luni.

„Faptul ca statul roman subventioneaza activitatea de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin acordarea unor prime de stat, a demonstrat interes in sustinerea procesului de reabilitare a fondului locativ national”, a spus Luminita Manolache.

Creditele sunt folosite mai mult la renovare decat la achizitii

Potrivit reprezentantilor institutiilor de credit, clientii folosesc imprumuturile cu precadere in activitati de renovare si modernizare a locuintelor, si mai putin pentru achizitie sau constructie.

„Finantarile oferite de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt cel mai des utilizate, in proportie de 70%, in scopul renovarii si modernizarii locuintelor, in timp ce creditele pentru achizitii sau constructii reprezinta doar 10% din totalul finantarilor”, a spus Manolache.

Valoare medie a unui credit depinde de la banca la banca.

Spre exemplu, la HVB BpL aceasta valoare a crescut in 2007 cu 8% fata de anul precedent, pana la 20.500 lei (circa 6.156 euro), iar „in primele cinci luni ale acestui an cresterea valorii contractului mediu a continuat, atingand 24.275 lei (6.580 euro)”, a mentionat Adrian Resmerita, head of sales & marketing PR division al HVB BpL.

„Valoarea medie a unui credit acordat de RBL creste constant, fiind in prezent de aproximativ 8.000-9.000 euro, echivalentul in lei. Valoarea minima a unui credit acordat este de cateva sute de euro, iar cea maxima in jur de 95.000 euro”, a spus Luminita Manolache.

„Nu exista o valoare maxima a creditului. Suma imprumutului decurge de fapt din necesarul de finantare al clientului. Astfel, clientul isi stabileste suma necesara pentru activitatile cu caracter locativ pentru care doreste finantare, iar aceasta suma reprezinta de fapt valoarea contractului de economisire-creditare. Clientul trebuie sa economiseasca 50% din aceasta suma iar banca acorda restul de 50% sub forma unui credit, cu dobanda de 6%”, a adaugat Manolache.

In anul 2007, creditele acordate de RBL au cumulat aproximativ 10 milioane euro, echivalentul in lei, iar in primul trimestru al acestui an s-au acordat finantari de circa 3 milioane de euro, potrivit bancii.

Conform legii, finantarile pot fi folosite numai in domeniul locativ, atat pentru renovare, reabilitare, modernizare, extindere, consolidare, constructie sau cumparare de locuinte, viabilizarea unor terenuri trecute in intravilan in scopul construirii de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci.

Dobanzi de maxim 4,5% la economii si 6% la credite

Pe parcursul perioadei de economisire, timp in care clientul trebuie sa acumuleze 50% din valoarea contractului, acesta beneficiaza de o dobanda anuala de 3% acordata de catre banca si 15% prima de la stat, la Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

„Dupa finalizarea perioadei de economisire, clientul poate beneficia de un credit cu o dobanda anuala de 6%, fixa pe toata perioada de creditare, care poate fi intre 8 si 15 ani, in functie de tipul contractului”, a spus Luminita Manolache.

HVB Banca pentru Locuinte ofera doua produse de econimisire-creditare. Unul din produse ofera o dobanda de 4,5% in perioada de economisire in primii doi ani si 3% in urmatorii, plus prima de la stat, si o dobanda la credit de 5,9%, a spus Adrian Resmerita.

Al doilea produs al HVB BpL ofera o dobanda de 2% la economii si de 4,5% la credite.

„Cele doua produse au fost concepute cu cate doua variante diferite astfel incat avem patru tarife diferite, in diverse combinatii: pentru cei ce doresc credit, pentru cei ce doresc un optim in perioada de economisire, pentru cei care pot economisi mai mult sau mai putin”, a adaudat Adrian Resmerita.

Acesta a mentionat ca dupa un minim de 18 luni de economisire,conform legii, si atingerea unui prag de 40% din suma dorita a fi folosita in domeniul locativ, clientul poate solicita credit care poate reprezenta restul de 60% din valoarea contractului.

Creditele pot fi luate numai in moneda nationala, conform reprezentantilor celor doua banci.

Totodata, veniturile obtinute de clienti din dobanzi aferente perioadei de economisire nu sunt impozitate, au mai spus acestia.

Urmărește Daily Business pe Google News