Prima platita de stat pentru clientii bancilor de locuinte este de 25% din sumele economisite, dar nu mai multe de 250 de euro pe an pe contract.
In cursul anului 2010, in timp ce portofoliul de clienti al BCR BpL a crescut cu 41%, depozitele acestora au inregistrat o crestere de 146% – de la 189 milioane de lei pana la 463 milioane de lei.
Interesul crescut al clientilor pentru economisire s-a mentinut si in anul 2011, pentru primul trimestru inregistrandu-se o crestere a depozitelor atrase cu circa 27 milioane de lei, pana la suma de 490 milioane de lei. Comparativ, fata de primul trimestru al anului 2010, depozitele atrase de la clienti au crescut cu 125% la finalul trimestrului unu al anului 2011.
„Portofoliul BCR Banca pentru Locuinte a crescut cu 14.000 de clienti in primul trimestru al anului 2010, pana la 204.000 clienti”, a precizat Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
Dupa economisire, clientii bancii pot achizitiona credite in lei, cu dobanzi fixe de 5% sau 6% pe an, in functie de tipul de contract ales. Imprumutul se poate folosi pentru modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), subsidiara a Grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Romania – actionar majoritar cu 80% din actiuni – si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului Erste, Austria – 20% din actiuni.