Cele mai inventive initiative apartin clientilor Volksbank, dar si debitorii BCR au o strategie bine organizata.
Astfel, una dintre cele mai inedite metode de „gherila” este propusa de unul dintre clientii Volksbank, care cere sa se formeze un grup care sa solicite bancii rambursarea anticipata a cate 1 leu pentru fiecare din membrii grupului.
Banca ar fi astfel obligata sa depuna un efort substantial pentru a recupera o suma infima de la clienti, spune clientul. Clientul spune ca pana in prezent a facut deja solicitari pentru rambursarea anticipata a 1,23 lei, 1,07 lei si 1 leu, toate acceptate de banca si care au fost comisionate cu 0,01 lei.
Unii clienti ai Volksbank propun ca banca sa fie reclamata in mod frecvent la Autoritatea Nationala pentru Protectia Cosumatorului (ANPC), asa incat autoritatea sa ii aplice in mod constant amenzi care, cumulate, sa ajunga la o suma „usturatoare”. In prezent, amenzile pe care bancile le primesc pentru abaterile sesizate de ANPC sunt de cateva zeci de mii de lei.
Debitorii aceleiasi banci fac „mistery shopping” in cadrul sucursalelor, pentru a observa comportamentul ofiterilor de credit. Ei precizeaza pe forum adresele sucursalelor, ca sa se stie cine sunt angajatii bancii care nu isi fac treaba, pentru ca, scrie unul dintre clientii Volksbank, informatiile vor ajunge probabil in cele din urma la conducerea bancii.
Unul dintre clienti se plange ca, atunci cand a ajuns la sucursala bancii pentru a incheia contractul de imprumut pentru locuinta, atat notarul, cat si avocatul si evaluatorul bancii erau in concediu. Pentru ca nu s-a putut semna contractul, clientul a depasit termenul fixat in antecontract, ceea ce l-ar fi putut face sa piarda cei 3.000 de euro dati avans vanzatorului.
Bine pusi la punct cu detaliile contractuale si cu drepturile lor, clientii au invatat sa sesizeze si greseli ale bancilor care alteori poate nu li s-ar fi parut grave.
Un debitor spune ca a cerut bancii rambursarea diferentei de dobanda. Cererea i-a fost refuzata, insa banca a trimis raspunsul dupa 51 de zile si nu in maxim 30, asa cum este prevazut legal. Prin urmare, clientul a reclamat banca la ANPC pentru depasirea termenului legal de raspuns.
Clienti BCR au incercat sa isi mediatizeze cat mai bine mesajele, aparand frecvent in amisiuni televizate, la posturile Money Channel, Realitatea sau Pro TV.
Pana in prezent, clientii Volksbank, Bancpost, OTP, Banca Transilvania si Raiffeisen, dar si ai altor banci, au alcatuit grupuri organizate pentru a lupta impotriva comportamentelor pe care le considera abuzive.
Principalele prevederi ale ordonantei se refera la restrangerea numarului de comisioane (una din consecinte fiind intrarea in ilegalitate a comisionului de risc – n.r.), anularea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, exprimarea transparenta a dobanzilor bancare in functie de dobanzile interbancare. Ordonanta include de asemenea o serie de prevederi despre modul de intocmire a contractelor bancare.
Bancile au reactionat destul de rapid la actiunile concertate ale clientilor nemultumiti. Astfel conducerea Volksbank, una din cele mai criticate banci, s-a intalnit cu forumistii si a anuntat recent prin intermediul unui comunicat ca va acorda clientilor noi grafice de rambursare, dupa aplicarea Ordonantei 50/2010, anuntand ca marea majoritate a clientilor va plati chiar mai putin decat inainte.
Acestia nu sunt insa multumiti, criticand faptul ca banca vrea sa schimbe denumirea comisionului de risc in comision de administrare, pentru a putea sa il aplice in continuare.
BCR a chemat la randul sau clientii la discutii, propunandu-le refinantarea creditelor vechi cu imprumuturi mai ieftine.