Semnatarii scrisorii ii transmit lui Franks sa manifeste „echidistanta in problematica OUG 50/2010” si sa sustina „interesul clientilor bancilor, cu aceeasi promptitudine” cu care s-a situat „de partea institutiilor financiar-bancare”.
„Pierderile financiare ale clientilor bancari nu sunt ‘potentiale’, stimate domnule Franks! Sunt bani pe care bancile i-au luat in mod total abuziv de la romani, ani la rand, prin comisioane inventate si dobanzi de cateva ori mai mari decat in oricare alta tara din UE. Totodata va solicitam, stimate domnule Franks, sa faceti o comparatie intre profiturile raportate de banci si pierderile provocate romanilor de clauzele contractuale abuzive”, se solicitata in scrisoare.
Reprezentantii clientilor bancilor ii solicita sefului FMI la Bucuresti o intalnire in care sa analizeze mai degraba costurile neaplicarii OUG 50/2010, decat costurile aplicarii acesteia.
Acestia explica ca doar cateva banci din Romania vor avea de suferit ca urmare a aplicarii acestei ordonante, astfel ca ideea destabilizarii sistemului bancar nu se sustine.
„Chiar si bancile care au introdus clauze abuzive la unele tipuri de contracte, care sunt subiectul nemultumirii noastre, nu sunt afectate in totalitate in ceea ce inseamna cifra de afaceri si implicit profit, ci doar pe tipurile de contracte care contin clauze abuzive, care reprezinta doar un anumit procent din totalul contractelor incheiate”, se mai precizeaza in scrisoare.
Cele sapte banci sunt BCR, Volksbank, Alpha Bank, RBS, Bancpost, Raiffeisen si Credit Europe Bank.
In cadrul discutiilor pe care le-a avut cu autoritatile romane saptamana trecuta, Franks a cerut o reevaluare a OUG 50, astfel incat aceasta sa nu se aplice retroactiv.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice circa 8 milioane de contracte incheiate cu clientii.