Astfel, potrivit unui exemplu oferit de companie, in cazul in care un client apeleaza la serviciul prin transfer bancar, pentru un credit de 1.000 de lei pe 56 de saptamani, va avea de platit un comision de analiza a dosarului de 90 de lei, o dobanda totala de 203 lei, precum si un comision de administrare de 60 de lei, ceea ce conduce la un cost total al creditului de 353 de lei, de circa 35% din valoarea imprumutata.
In conditiile in care clientul apeleaza la serviciile la domiciliu, la costul de mai sus se va adauga un comision de 483 de lei, ceea ce urca nivelul total al costului la 836 de lei, deci 83% din valoarea imprumutului.
Chiar dupa scaderea comisionului pentru serviciul la domiciliu, costul creditului Provident ramane insa mare, raportat la cele practicate de banci pentru imprumuturile de consum. Astfel, daca imprumuta 1.000 de lei pe 56 de saptamani de la o banca, clientul va avea de rambursat cu circa 20% mai mult decat creditul contractat, chiar daca alege cea mai scumpa oferta de pe piata. Asadar, procentajul este mai mic decat cel de la Provident.
In mod normal, indicatorul care evidentiaza costul total al imprumutului este dobanda anuala efectiva (DAE), care insa, au explicat reprezentantii Provident, este un indicator putin relevant in cazul creditelor pe termen scurt.
Desi DAE calculat pentru aceeasi valoare a creditului este cu atat mai mic cu cat perioada de acordare este mai mare, costul total pe care il va avea de achitat un client va fi cu mult mai mare in cazul creditului pe termen lung.
Astfel, imprumutul de 1.000 de lei de la Provident oferit de 56 de saptamani are un cost total de 353 de lei si un DAE de 79,38%, iar acelasi imprumut acordat pe 42 de saptamani are un cost total de 308 lei si un DAE de 98%.
„DAE este un indicator relevant pentru un credit de aceeasi valoare oferit de doua banci pe termen lung, insa nu este la fel de relevant pentru creditele pe termen scurt. Unul din indicatorii de baza in functie de care se calculeaza DAE este frecventa platii, care in cazul Provident este saptamanala, ceea ce conduce si la o valoare foarte mare a DAE”, a explicat Vlad Sandru, directorul de comunicare al companiei.
Russell Johnsen (foto), directorul general al companiei, a declarat ca nu se asteapta ca noua varianta de creditare sa detina o pondere importanta in totalul creditelor oferite de Provident.
Potrivit acestuia, inainte de lansarea produsului, compania a realizat un sondaj in randul clientelei proprii, 95% dintre respondenti declarand ca prefera serviciile la domiciliu transferului bancar.
Seful Provident Romania a mentionat ca, pe fondul crizei, rata creditelor restante ale companiei a ramas relativ constanta, fara a preciza insa nivelul acesteia. Ca o masura de prevedere, compania a inasprit in ultimul timp conditiile de acordare a creditului, a completat seful Provident.
Potrivit lui Vlad Sandru, valoarea medie a creditelor oferite de companie este de 1.400 de lei.
Valoarea medie a restantelor este de 1.600 de lei, iar restantierii sunt de regula barbati, cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani, a mai spus acesta.
Provident ofera credite de valori mici, cuprinse intre 400 si 3.000 de lei, pe perioade de 42-56 saptamani, plata ratei facandu-se saptamanal.
In 2013 compania si-a propus sa ajunga la 1.000 angajati, fata de 570 cati are in prezent, si sa creasca numarul agentilor la 5.500, fata de 2.700, in prezent. Portofoliul de clienti urmeaza sa se extinda la 400-500.000 de persoane, de la 187.000 cat cuprinde la ora actuala.
Totodata, Provident vizeaza ca in 2013 sa isi extinda reteaua la 61 de unitati, fata de 44 in prezent.
In primele sase luni compania a acordat imprumuturi de peste 42 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Reprezentantii companiei au mentionat ca se asteapta sa inregistreze profit in 2010, fara a da detalii despre castigul estimat.